Allt tyder på att USA:s president Donald Trump kommer att frias från riksrättsanklagelserna på onsdag. Foto: MICHAEL REYNOLDS/TT

Analys: Trump kan gå vinnande ur riksrätten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ingen har i modern tid förändrat amerikansk politik som Donald Trump. Och när nu det republikanska partiet sluter upp bakom honom, ger det Trump möjlighet att gå vidare i valrörelsen med en ännu tuffare retorik riktad mot sina politiska motståndare.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Riksrättsförhandlingarna i den amerikanska senaten har ärligt talat varit bitvis sövande. Frågorna var sällan annat än långa politiska budskap, formulerade för att smutskasta den motsatta sidan så mycket som möjligt. En politisk cirkus, med känd utgång men kanske med avgörande betydelse för resten av valrörelsen.

Demokraterna har under de evighetslånga inläggen, från åklagarsidan, försökt måla upp bilden av Donald Trump som en opålitlig och korrumperad president. Med en övertygelse om att Trumps hemsnickrade ledarskap bara har ett syfte: att sätta honom själv före nationens intressen. En President och ett parti som inte vill avslöja sanningen utan dölja den.

Men riksrättsåtalet har varit svajigt från början. Flera republikanska senatorer tvekar visserligen inte i själva kärnfrågan: Donald Trump försökte förmodligen pressa Ukrainas president Zelensky att inleda en utredning mot sin politiske motståndare Joe Biden. Men det var egentligen inte det som ansågs som avgörande. För huvudproblemet var om förfarandet egentligen var straffbart och ett tillräckligt allvarligt brott för att inleda det tredje riksrättsåtalet, mot en president, i amerikansk historia. Och det tyckte inte de flesta republikanska senatorerna.

Räddades av Alaska och Tennesse

Det enda riktigt stora hotet mot Donald Trump var en av de egna: John Bolton. Under några dramatiska dagar såg det ut som att demokraterna kanske skulle få majoritet i frågan om vittnen skulle få kallas till senaten eller inte. Men den matematik som var svår att få ihop redan från början – fyra republikaner var tvungna att rösta med demokraterna – sprack när senatorerna från Alaska och Tennesse valde att följa partilinjen. Ett förhör med John Bolton, under ed, kunde ha blivit politiskt förödande för Donald Trump. Bolton, som ju tidigare var Vita Husets säkerhetsrådgivare, sitter på förstahandsuppgifter om allt som skedde i kontakterna med Ukraina.

Nu kan istället Donald Trump fortsätta turnén runt om i USA med ett budskap om hur demokraternas häxjakt på honom och försöken att påverka valutgången i höst misslyckats. Hans ledarstil är godkänd av partiet och Trump har på många sätt visat att han är större än partiet självt.

Och precis som efter riksrättsåtalet mot Bill Clinton 1999, har Trump stora chanser att stärkas opinionsmässigt, efter riksrättsomröstningen på onsdag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.