Donald Trump är den tredje amerikanska presidenten någonsin att ställas inför riksrätt. Arkivbild. Foto: Sarah Silbiger/TT

Inga vittnen i riksrättsprocessen mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska senaten har röstat ned Demokraternas motion om att kalla vittnen i riksrättsprocessen mot Donald Trump. Det mesta tyder nu på att presidenten kommer att frias vid den slutgiltiga omröstningen på onsdag nästa vecka, rapporter AP.

Under fredagens omröstning höll sig de flesta till partilinjen. Demokraterna behövde totalt få ihop 51 röster för att få igenom motionen, men de fick se sig besegrade med 49-51.

Beslutet innebär bland annat att Donald Trumps forne nationella säkerhetsrådgivare John Bolton inte kommer att kunna vittna. Bolton skriver just nu på en bok, där han enligt AP beskriver hur han uppmanades till att boka ett möte mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy och Donald Trumps advokat Rudy Giuliani – uppgifter som Trump nekar till.

”Jag instruerade aldrig John Bolton att sätta ihop ett möte med Rudy Giuliani, en av de största korruptionsbekämparna i USA och en av de största borgmästare i New Yorks historia, för att möta president Zelensky. Det mötet har aldrig ägt rum”, säger Trump i ett uttalande, enligt AP.

Omröstning på onsdag

Donald Trumps öde ligger nu i händerna på senaten, som ska ta ställning till om han gjort sig skyldig till riksrätt. Det mesta tyder dock på att Trump kommer att frias, då det krävs en två tredjedelars majoritet för att fälla presidenten. Hittills har ingen republikan i senaten sagt att de ska rösta för att fälla Trump.

Den slutgiltiga omröstningen väntas ske på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.