Foto: Matt Slocum/AP/TT

Analys: ”USA vägrar släppa Astra Zeneca-doser till EU”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den lilla orten West Chester ligger i västra delarna av Ohio, mitt i USA:s industriella hjärta. På grund av sin geografiska position har företag, särskilt i tillverkningsindustrin, valt att etablera sig här. Här finns också en av svenskbrittiska Astra Zenecas fabriker där 30 miljoner doser av covid-19 vaccin väntar på att buteljeras och skickas ut för att rädda liv.

Men bara amerikanska liv.

Fouad Youcefi

Reporter

För trots att flera delar av världen också suktar efter att rädda liv så kommer de 30 miljoner doserna i West Chester och ytterligare omkring tio miljoner doser i en liknande fabrik i Maryland att stanna i USA. Är det för att USA behöver doserna just nu? Nej, Astra Zeneca är uppemot en månad bort från att ens ansöka om ett godkännande för sitt vaccin i USA.

Tvingade att få godkänt

Istället är det på grund av något som skedde i maj. Då slöt Astra Zeneca ett avtal med Donald Trumps administration. Trump gick med på att finansiera Astra Zenecas vaccinframställning med uppemot 1,2 miljarder dollar mot att Astra Zeneca skulle erbjuda USA 300 miljoner doser av vaccinet om det visade sig fungera. Överenskommelsen slöts i enlighet med Defence Production Act, lagen om försvarstillverkning, som tvingar läkemedelsbolagen att få godkänt av Joe Biden för varje sändning av vaccin utomlands.

Så när Astra Zeneca nu har bett Bidenadministrationen om att få skicka doser till EU har svaret varit kort och gott varit nej, tack. Samma svar fick Johnson & Johnson när de bad om att få ”låna ut” tio miljoner doser till EU, eftersom leveranserna släpat efter.

Från europeiskt håll har USA:s hantering kallats för ett exportförbud. Det finns inget sådant formellt sett men eftersom Bidenadministrationen kräver av läkemedelsföretagen att de fullföljer sina avtal om att leverera doser i USA innan de exporterar doser till andra platser så råder i praktiken ett exportförbud just nu.

EU-länder, däribland Italien, har också kritiserats för att vara protektionistiska kring sina vaccindoser, men medan EU har exporterat över 34 miljoner doser redan har Joe Bidens budskap från USA varit ett annat. ”Vi kommer att börja med att se till att amerikaner tas om hand först”, sa han i onsdags, och lade till: ”Om vi har ett överskott, så kommer vi att dela med oss till resten av världen”.

”America first”

Ur ett amerikanskt perspektiv är svaret naturligt. Joe Biden har lovat göra allt i sin makt för att ta USA ut ur pandemin så snabbt som möjligt, och det vore mer eller mindre ett politiskt självmord för honom att börja dela med sig av doser som hade kunnat gå till amerikaner längre fram. Devisen ”America first” lever i allra högsta grad under pandemin.

Bilden av USA riskerar nu bli att landet accepterat risken att människor som hade kunnat räddas med hjälp av vaccinet dör, medan vaccindoser står och samlar damm. Anklagelser av det här slaget – och om att länder har blod på sina händer – kan komma att riktas mot alla länder som uppfattas hålla hårt i vaccin som landet för stunden inte verkar behöva, allteftersom vaccinnationalismen blir värre de närmaste veckorna.

Risken för ett handelskrig kring vaccin är nu överhängande, något som även utrikeshandelsminister Anna Hallberg varnade för i veckan. Det skulle kraftigt kunna försämra relationerna mellan länder som ser på varandra som allierade.

Astra Zenecas vaccin klarar sig ungefär fem månader på ett lager. Klockan i West Chester, Ohio tickar med andra ord på snabbt. I sammanhanget känns det lustigt att West Chester fram till år 2000 hade ett helt annat namn som nu är borta – Union.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.