Michael Cohen när han svor eden inför utfrågningen i kongressen på tisdagen. Foto: J. Scott Applewhite/TT

Analys: Valet kan bli avgörande för eventuellt åtal mot Trump

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En lögnare, en lurendrejare och en rasist.
Det är inte bara hårda ord utan dessutom explosiva anklagelser som kom från Donald Trumps tidigare advokat, Michael Cohen när han vittnade inför representanthusets inflytelserika utredande utskott.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Michael Cohen hävdade att USA:s president, Donald Trump, beordrade honom att lämna felaktiga ekonomiska uppgifter till Deutche Bank för att få ett lån.

Han hävdade att presidenten kände till att Wikileaks skulle släppa tusentals mejl från demokraterna i förväg.

Han sa att presidenten var delaktig varje steg på vägen när det gällde utbetalningarna för att tysta kvinnor och han uppgav dessutom att de federala åklagarna i New York – samma distrikt som dömde honom till tre års fängelse – utreder presidenten för ännu ett brott som Cohen inte kan berätta mer om, på grund av pågående utredning. Vid sidan om att fälla rasistiska kommentarer om afroamerikaners intelligens och annat, om man ska tro Cohen.

Kan man lita på Cohen?

Och det är ju däri den stora frågan låg i går.

Kan man lita på Michael Cohens ord?

Republikanerna säger nej. Varenda kongressledamot sa samma sak:

”Hur kan vi lita på ett ord du säger, du är en patologisk lögnare, du vill bara få ett kortare straff”.

Demokraterna säger ja, och kontrar med att ”Du ljög här och fick tre års fängelse, du vet bättre än de flesta vad det får för konsekvenser om du ljuger för oss igen, därför litar vi på dig.”

Halva landet står med den ena sidan, halva med den andra.

”På order av presidenten”

När det gäller bevis hade Michael Cohen bland annat med sig en check på 35 000 dollar, utfärdad till honom av Donald Trump – efter att denne blev president. Michael Cohen sa att det sammanlagt var elva utbetalningar, antingen från Trump själv, hans finansielle rådgivare, eller hans äldste son, Donald Trump Jr, som tillsammans täckte kostnaderna för att tysta två kvinnor om deras påstådda affärer med presidenten.

Det är ett av de brotten som Michael Cohen om en månad sitter i fängelse för, brott mot kampanjfinansieringslagen. Och den federala domstol som dömde honom formulerade sig på ett viktigt sätt i domen:

Michael Cohen hade gjort detta ”i samröre med, och på order av” presidenten.

Presidentvalet kan bli avgörande

Det placerar USA:s president väldigt nära ett ekonomiskt brott, och här kan hans eventuella omval 2020 komma att spela en avgörande betydelse.

Det finns en praxis att inte åtala sittande presidenter, annat än med riksrätt, men om Trump inte blir omvald upphör hans presidentskap den 20 januari 2021.

Preskriptionstiden på det brott han skulle kunna misstänkas för är fem år. Det innebär att de federala åklagarna har sju månader på sig efter att han lämnar posten, om de anser att Trump begått ett brott och om de skulle vilja åtala honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.