En kopia på checken som Donald Trump ska ha skrivit på under sin tid som president. Pengarna ska ha använts för att tysta kritiker, enligt demokraten Elijah E. Cummings. Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS – CHIP SOMODEVILLA/AFP

Checken som kan avslöja Trump

Uppdaterad
Publicerad

Nya bevis har kommit fram som visar att Donald Trump under sin tid som president försökt köpa folks tystnad. Det sa den demokratiske politikern Elijah E. Cumming när han inledde utfrågningen av Trumps före detta advokat Michael Cohen.

Innan utfrågningarna kom igång protesterade Mark Meadows, republikansk ledamot av USA:s representanthus, eftersom Michael Cohen släppt uppgifter för sent inpå utfrågningen. Men efter en omröstning om att skjuta upp utfrågningen kunde dock utfrågningen komma igång.

– Amerikanska folket har rätt att höra honom, sa Elijah E. Cummings, demokrat och ordförande som ledde utfrågningen.

Cummings sa att nya bevis har kommit fram, exempelvis en check som Donald Trump skrivit på under sin tid som president. Pengarna ska ha använts för att tysta kritiker.

En kopia på checken som Donald Trump ska ha skrivit på under sin tid som president. Pengarna ska ha använts för att tysta kritiker, enligt demokraten Elijah E. Cummings. Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Den republikanske politikern Jim Jordan attackerade tidigt Michael Cohens trovärdighet.

– Det är första gången en person som har begått mened har kallats in som stjärnvittne, sa han.

”Rasist, bondfångare, lurendrejare”

Michael Cohen svor sedan eden att han skulle hålla sig till sanningen. Han påpekade att han förstår att hans trovärdighet kommer att ifrågasättas.

– Det är därför som jag har inkluderat dokument i mitt anförande som är obestridliga och visar att informationen ni kommer att få höra är sann, sa han.

Han sa därefter att han skämdes för att han har hjälpt Donald Trump, som han kallade:

– En rasist, en bondfångare och en lurendrejare.

När Michael Cohen pressades på bevis på att Donald Trump skulle ha uttryckts sig rasistiskt kunde Cohen inte visa upp något.  

Gav en inblick i Trumps ekonomi

Under utfrågningen visade däremot Michael Cohen upp dokument som gav en inblick in Donald Trumps ekonomi.

– Herr Trump är en bedragare. Han bad mig betala en porrstjärna som han hade en affär med, och att ljuga om det för hans fru, vilket jag gjorde.

Han visade utfrågarna dokument som visade att 130 000 dollar överförts från honom till Stephanie Cliffords advokat.

Michael Cohen visade också upp en check på 35 000 dollar daterad till 1 augusti 2017 med Donald Trumps underskrift. Checken ska enligt Cohen ha använts för att tysta människor.

– Den här checken var en av elva stycken som utbetalades när han var president.

När Michael Cohen fick frågan om hur många gånger Donald Trump hade bett honom att köpa kvinnors tystnad sa han att han inte hade ett svar på frågan.

– Åtminstone de två gånger vi känner till.

”Kände till att medarbetare hade kontakt med Wikileaks”

Michael Cohen sa också att Donald Trump kände till att hans medarbetare hade haft kontakt med Wikileaks, som satt inne med e-postmeddelanden som skulle släppas för att skada Trumps motståndare i presidentvalskampanjen, Hillary Clinton.

Donald Trump ska också gett Michael Cohen i uppdrag att se till att presidentens skolbetyg aldrig skulle bli offentliga.

– Han gav mig i uppdrag att hota hans skolor så att de aldrig skulle släppa hans betyg.

Michael Cohen presenterade därefter brev som han skickat där han hotar skolorna med rättegång om de skulle offentliggöra Trumps betyg.

När det gäller misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen sa Michael Cohen:

– Frågor har uppstått kring om jag känner till bevis för att herr Trump eller hans kampanj har varit i maskopi med Ryssland. Det gör jag inte. Jag vill vara tydlig. Men jag har mina misstankar, sa han.

Donald Trump har inte reagerat än på utfrågningen, men har tidigare hävdat att Michael Cohen ljuger för att få kortare fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.