Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stillbild från videon som sägs visa hur en båt från Irans revolutionsgarde avlägsnar en odetonerad mina från tankfartyget Kokuka Corageous. Foto: USA:s militär/Reuters/TT

Analys: Videon kan bli nästa upptrappning av konflikten Iran-USA

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS · USA:s militär publicerade i natt en video som påstods visa iranska Islamiska revolutionsgardet, centimeter ifrån ett av de attackerade fartygen i Omanbukten. Videon sätter nu press på Iran, men riskerar också bli början på nästa steg i konflikten mellan USA och Iran, något som USA:s president Trump inte nödvändigtvis vill.

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

När Mike Pompeo igår tvärsäker, men utan bevis som allmänheten kunde granska, gick ut och påstod att Iran låg bakom attackerna mot två fartyg i Omanbukten, så var många tveksamma.

Konflikten mellan USA och Iran har den senaste tiden förvandlats från ett internt ordkrig till ett propagandakrig, och för USA fortsätter försöken att få världen att se på Iran som ett farligt land.

Skulle utsättas för ”stort lidande”

Men något ytterligare steg i konflikten – stora konkreta truppförflyttningar – har Donald Trump hittills inte varit beredd att ta. Han har tidigare sagt att Iran skulle utsättas för ”stort lidande” om man skadade amerikanska intressen, men när militären önskade förstärkning med 10 000 man i Mellanöstern sade Trump nej och skickade bara 1 500 soldater.

Och så länge utrikesminister Pompeos ord om Irans inblandning i fartygsattackerna var de enda bevis världen hade att gå efter, så kunde propagandakriget fortsätta som förut.

Men så släpptes videon.

Monterar ned odetonerad mina

Den amerikanska militären publicerade en 1 minut och 39 sekunder lång video tillsammans med en detaljrik beskrivning om vad som sker på videon. Om man får tro USA så visar videon hur iranska Islamiska revolutionsgardet monterar ned en odetonerad mina som varit fastsatt på skrovet av ett av de attackerade fartygen.

Som lekman är det inte alls lika lätt att tolka videon.

Men trots att Iran nu återigen nekat till anklagelserna så är det uppenbart att USA anser att landets intressen har skadats. Och ni minns väl vad som skulle hända om amerikanska intressen skadades?

Svaret på frågan om vad presidenten egentligen menade med ett ”stort lidande” närmar sig. Men det är långt ifrån självklart att Donald Trump är beredd att visa vad han menade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.