Björn Palmertz, analytiker på Försvarshögskolan kommenterar varför det finns olika versioner om händelseförloppet i Syrien. Foto: Försvarhögskolan och TT

Analytikern om läget i Syrien: Olika taktik kan användas för att få gehör internationellt

Uppdaterad
Publicerad

Anfallet mot Syrien har beskrivits som ”lyckat” av de tre länder som genomförde operationen. Men från Ryssland och Syrien kommer annan information. Enligt analytikern Björn Palmertz beror de olika versionerna bland annat på det spända läget.

– Ur ett påverkanperspektiv så kan det finnas inrikespolitiska skäl.

Björn Palmertz är verksam på institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan. Han menar att de olika versionerna som nu går att ta del av kring vad som skett sedan anfallet mot Syrien beror på olika aspekter.

– Det finns ju en mängd politisk historia bakom det här. Men ur ett påverkanperspektiv så kan det finnas inrikespolitiska skäl till att man formar budskap på olika sätt.

– Det kan handla om att tydliggöra att det finns ett externt hot och använda det för att ena olika typer av perspektiv, säger Palmertz.

Mycket står på spel

Björn Palmertz menar att konflikten i Syrien är komplex och att det funnits ett visst mått av otydlighet i hur man hanterat Syrien från flera olika internationella aktörer och då är det inte konstigt att olika versioner kan uppstå.

– I situationer när det är mycket som står på spel, läget är spänt och världens ögon riktas åt ett håll, starka aktörer med skilda agendor är med på den internationella spelplanen – då finns det större chans att bli offensiv i kommunikationen och man använder då olika taktik för att få gehör.

Vill fördröja reaktioner

En annan anledning till att versioner om händelseförloppet kan variera kan handla om att man vill fördröja reaktioner eller visa att man måste agera för att behålla trovärdighet.

– Det kan vara så att man uppfattar att ett händelseförlopp gått för långt och att man måste agera för att fortsätta stå som en trovärdig ledare och allians, säger Björn Palmertz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.