Till vänster: Byggnaderna före anfallet mot Him Shinshar utanför Homs. Till Höger: Byggnaderna efter anfallet, de har i stort helt förstörts. Bilderna är tagna från en satellit som styrs av företaget Digital Globe. Foto: TT

Olika länder har olika versioner om vad som hände vid anfallet i Syrien

Publicerad

Efter helgens attack mot Syrien presenteras olika information om hur lyckat anfallet från USA, Frankrike och Storbritannien var, samt vad det var för platser som träffades.
De inblandade staterna har olika versioner av vad anfallet egentligen förde med sig.

MÅLEN

Bilden visar förstörelsen vid forskningsanläggningen Barzeh i utkanten av Damaskus, ett av målen under anfallet mot Syrien. Foto: TT

Tidigt under lördag morgon genomfördes det gemensamma anfallet mot Syrien. Tre mål träffades:

  • Forskningscentret Bazrah i utkanten av Damaskus.
  • En militäranläggning som ska ha innehållit ett lager av kemvapen, beläget väster om Homs.
  • En annan militär anläggning med en kommandopost, samt vad man tror också innehöll ytterligare lager av kemvapen, också i närheten av Homs.

Orsaken bakom attacken mot anläggningarna var att avskräcka från användning av kemvapen, enligt USA:s president. USA, Frankrike och Storbritannien menar att det på de tre målen bedrevs verksamhet kopplat till kemvapen.

Syrien menar att det inte stämmer och att Bazrah främst användes som en institution för lärande och framtagande av läkemedel.

OPERATIONEN

Himlen över Damaskus medan anfallet mot Syrien pågick. Foto: TT

Enligt de tre länder som anföll Syrien var det en lyckad operation och Syriens lager av kemvapen är nu nästintill ödelagt. Enligt USA ska varken flygplan eller missiler träffats av en motattack från det syriska försvaret.

Ryssland och Syrien ger dock en annan bild. Enligt Ryssland klarade de syriska styrkorna i hög grad att slå tillbaka mot anfallet och fånga upp 71 av de 103 missiler som Ryssland menar avfyrades i anfallet, skriver CNN.

Ryska försvarsdepartementet har sagt att bara sju missiler nått två syriska militäranläggningar och att ingen större skada skett på infrastrukturen, skriver CNN. Den statliga nyhetsbyrån Sana har släppt bilder som visar på ruiner av forskningscentret Bazreh. Även CNN har släppt bilder som antyder att anläggningarna som träffats till stor del är reducerade till ruiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet