Ryske utrikesministern Sergej Lavrov kritiserar västländer hårt efter bombningarna i Syrien. Arkivbild. Foto: TT

Ryssland sågar västs uppgifter om kemvapen

Uppdaterad
Publicerad

Syftet med västs bombningar i Syrien ska ha varit att bestraffa regimen för kemvapenattacker. Men Ryssland sågar helt de underrättelser som västländerna lagt fram för att knyta president Bashar al-Assad till attackerna.

Ryska utrikesministern Sergej Lavrov riktar i dag skarp kritik mot västländer som deltagit i bombningarna i Syrien. Särskilt då mot de bevis som de lagt fram för att knyta den syriska regimen till den senaste misstänkta kemvapenattacken i Douma.

– Våra motparter säger oss att de har hemligstämplad information som de inte kan dela med sig av, säger Lavrov vid ett sedan tidigare planerat tal i Moskva, enligt statliga nyhetsbyrån Tass.

Syrienkriget

– Som ni kanske förstår kan vi också få tag på konfidentiella uppgifter. Och eftersom informationen handlar om frågor bokstavligen på liv och död, så kommer vi inte att undanhålla de uppgifterna.

Sågar offentliggjorda rapporter

Lavrov framhöll att USA har nobbat erbjudanden om att besöka platsen för den misstänkta kemvapenattacken, men att någon sorts nytt besök kan planeras. Samtidigt är representanter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) just nu i Syrien för att undersöka saken.

Bland annat Frankrike har offentliggjort en underrättelserapport om händelsen i Douma, som till stor del bygger på öppna källor, bland annat på journalistik och uppgifter i sociala medier. Lavrov avfärdar uppgifterna helt.

– Inget mer får man, förutom hänvisningar till medier, sociala nätverk och ett videoklipp, vilket är något löjligt för att komma från experter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet