Efter den samordnade attacken mot Syrien kallade Putin till ett krismöte i FN:s Säkerhetsråd. Foto: TT

Ordkrig i FN:s säkerhetsråd efter Syrienattack

Uppdaterad
Publicerad

Efter den samordnade attacken mot Syrien kallade Rysslands president Vladimir Putin till möte i FN:s säkerhetsråd. Som väntat var tonläget högt med anklagelser från båda sidorna.

– Om Syrien använder den här giftgasen igen säger Trump att USA är ”Locked and Loaded” (redo att slå till red. Anm), uppgav Nikki Haley under mötet.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres inledde med att uppmana samtliga medlemmar att inte låta situationen eskalera. Han meddelade även att den misstänkta kemvapenattacken i Dourma måste undersökas av FN.

Vidare förklarade han att internationella utredare var i Syrien, redo att undersöka området där den misstänka kemiska attacken tagit plats.

Nonchalering av internationell rätt

Rysslands FN-ambassadör, Vassily Nebenzia, kallar USA:s och dess allierades attack för en aggression mot en suverän stat. Länderna har uppvisat en flagrant nonchalering av internationell rätt, enligt Nebenzia. Det rapporterar Reuters.

Redo att slå till

Enligt USA:s FN-ambassadör, Nikki Haley, var USA:s meddelande till Bashar al-Assad kristallklart.

– Om Syrien använder den här giftgasen igen säger Trump att USA är ”Locked and Loaded” (redo att slå till red. Anm), uppgav Nikki Haley.

Hon uppgav även att attacken planerades noggrant.

– Attacken var noggrant planerad för att minimera civila förluster. Den var berättigad, legitim och proportionerlig, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley till Säkerhetsrådet.

Storbritanniens försvarar deltagandet

Storbritanniens FN-sändebud Karen Pierce försvarade landets deltagande i attacken mot Syrien inför Säkerhetsrådet. 

– Det kan inte vara olagligt att förhindra att så många oskyldiga människor dödas, säger Karen Pierce.

Nato står bakom attacken

Alla Nato-länder står bakom attacken mot Syrien som genomfördes av USA, Frankrike och Storbritannien. Det meddelar Nato-chefen Jens Stoltenberg enligt AP. Nato-länderna har under eftermiddagen suttit i sammanträde i Bryssel med anledning av nattens händelser i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.