Missiler mot den syriska huvudstaden. Foto: AP/TT

Attacken i Syrien – i korthet

Uppdaterad
Publicerad

USA, Storbritannien och Frankrike attackerade natten mot lördagen, svensk tid, Syrien. Här kan du läsa en kort sammanfattning om vad som hänt.

  • Anfallet mot Syrien sker efter regimens misstänkta användning av kemvapen i Douma, utanför Damaskus, för en vecka sedan, där minst 60 människor dödades enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM.
  • I direktsänd tv klockan 03 svensk tid sade USA:s president Donald Trump att attacken mot Syrien syftar till att avskräcka från användning av kemiska vapen. Trump kallade al-Assad för ”ett monster” i talet.
  • Enligt USA var ett mål en forskningsanläggning och ett annat ett lager för kemiska vapen. Angreppet ska ha utförts med amerikanska kryssningsrobotar.
  • Försvarsdepartementet i Moskva hävdar att över 100 robotar avfyrats mot Syrien men att de flesta stoppats av landets luftvärn.
  • En räd mot en militär postering i Homs, längre norrut, avleddes, skriver den statliga syriska nyhetsbyrån Sana enligt Reuters. Minst tre civila uppges ha skadats.
  • Syriens utrikesdepartement kallar attacken ”barbarisk aggression” och hävdar att den syftar till att stoppa en utredning av den misstänkta gasattacken. Man säger också att den inte påverkar landets kamp mot militanta rebeller.
  • Både Ryssland och Iran, som stödjer Syriens president Assad militärt, har fördömt attacken. Ryssland kallar attacken för ett ”skandalöst brott” mot internationell rätt och kallat till krismöte i FN:s säkerhetsråd. Iran varnar för ”regionala konsekvenser” efter attackerna, enligt ett uttalande från utrikesdepartementet.
  • Enligt USA:s försvarsminister Jim Mattis finns inga planer på fler attacker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.