Rök stiger efter en flygattack mot staden Douma i östra Ghouta lördagen den 7 april 2018. Enligt Syrisk-amerikanska medicinska sällskapet (Sams) träffade en bomb med klorgas sjukhuset i Douma och dödade flera. Uppgifterna om en kemiska vapen använts har inte kunnat bekräftas av oberoende aktörer. Foto: Vita Hjälmarna via AP

Uppgifter om ny kemvapenattack i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En syrisk rebellgrupp anklagar Syriens regering för att ha använt kemiska vapen mot civila i en rebellkontrollerad stad i östra Ghouta. Hjälp- och sjukvårdsorganisationer rapporterar samtidigt att många människor ska ha dödats och flera skadats i kemiska attacker i området, men Syriens regering tillbakavisar uppgifterna.

Uppgifterna om att en kemvapenattack ägt rum i syriska staden Douma har inte kunnat bekräftas och informationen om vad som skett går isär.

Syriska statliga medier nekar till uppgifterna om kemvapenanvändning, och uppger att rebeller i staden Douma håller på att besegras och därför sprider falska uppgifter.

Syrienkriget

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) ska flera människor ha kvävts till döds i Douma på grund av rök från konventionella vapen. Men Rami Abdulrahman vid SOHR säger att han inte kan bekräfta om kemvapen använts.

Motstridiga uppgifter

Hjälporganisationen Vita hjälmarna har också rapporterat om flera skadade och även om dödsfall.

Enligt Syrisk-amerikanska medicinska sällskapet (Sams) träffade en bomb med klorgas sjukhuset i Douma och dödade flera människor, och en annan byggnad i närheten ska ha träffats av en annan typ av kemiskt vapen.

Även enligt Sams ska flera människor ha dödats i den påstådda kemvapenattacken. Exakta uppgifter om döda och skadade fortsätter dock att variera och läget i Douma är fortfarande oklart.

Svårbedömt

Uppgifterna om kemvapen i Ghouta är svåra att bedöma, enligt tidigare FN-inspektören Åke Sellström. Han menar att det är osannolikt att regimen medvetet skulle ta risken att bli måltavla för ännu ljudligare protester från ovärlden.

– Med stor kritik från världssamfundet bombar Assad och ryssarna sönder Ghouta bit för bit, och att de till den här kören också skulle lägga möjligheten att bli kritiserade för att använda kemikalier – det känns konstigt. De behöver inte det, deras taktik är redan framgångsrik, säger Sellström.

Attacken kan komma från Assads regim, men kan lika gärna ha andra förklaringar. Giftiga ämnen kan spridas på många sätt, till exempel genom markexplosioner eller rök.

– Det finns många giftiga ämnen i omlopp under stridens gång.

USA följer händelseförloppet

USA:s utrikesdepartement följer just nu situationen: ”De här rapporterna är skrämmande om de bekräftas, och kräver ett omedelbart svar från det internationella samfundet”, säger utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert i ett uttalande.

Hon säger att Assads regering och det allierade Ryssland i så fall bör hållas ansvariga och att ”eventuella ytterligare attacker ska förhindras omedelbart”.

Syriska regeringsstyrkor har i nuläget återtagit nästan hela östra Ghouta från rebellerna i en offensiv som inleddes i februari. Efter flera dagars lugn återupptogs anfallen i fredags eftermiddag med flyganfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet