En bild inifrån det svårt krigsskadade Douma tidigare i veckan, staden i förortsregionen östra Ghouta strax utanför Damaskus. Foto: TT / AP

Dödssiffran stiger i Syrien – minst 40 civila offer efter nya flyganfall i Douma

Uppdaterad
Publicerad

Minst 40 civila dödades i flyganfallen mot rebellfästet Douma i östra Ghouta i Syrien under fredagen. Enligt den oppositionella organisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) träffade dussintals flyganfall olika delar av Douma.

”Minst 40 civila, inklusive åtta barn, har dödats i flyganfall och raketeld mot Douma”, rapporterar SOHR,  som bevakar kriget från Storbritannien.

Dussintals människor uppges också ha skadats. En läkare i Douma säger att det lokala sjukhuset var i paniktillstånd när döda och skadades togs dit:

Syrienkriget

– Tandläkare gör akutoperationer. Döda kroppar kommer in i delar och går inte att känna igen.

Svar på granateld från Douma

Enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana var de syriska luftanfallen ett svar på dödlig granateld från Douma, som träffat förorter till huvudstaden och dödat fyra personer.

I söndags inledde den syriska regimen evakueringen av Douma, den sista rebellkontrollerade staden i östra Ghouta. Omkring 1 300 personer hade då skrivit upp sig på listor för att få följa med de bussar som skulle slussa dem ut från staden, som ligger strax utanför Damaskus.

Östra Ghouta är sedan 2013 belägrat av regimen, och FN:s generalsekreterare har kallat situationen i regionen för ”helvetet på jorden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet