Foto: TT

Andrepiloten flög trots sjukskrivning

Uppdaterad
Publicerad

Andrepiloten som franska myndigheter tror medvetet kraschade ett passagerarplan in i Alperna har enligt tyska Bild tidigare behandlats för en allvarlig depression. Enligt ett pressmeddelande ska han ha varit sjukskriven av läkare även den dag då planet kraschade.

Lufthansa, som äger lågprisbolaget Germanwings, kommer att betala ut 50.000 euro, drygt 460.000 kronor, till anhöriga till varje passagerare som omkom i flygkraschen, uppger den tyska tidningen Tagesspiegel. Utbetalningen ska täcka ”omedelbara utgifter”.

Men ytterligare ersättningskrav kommer med största sannolikhet att riktas mot flygbolaget. Enligt den internationella Montrealkonventionen, som antogs av medlemmar i FN-organet ICAO 1999, kan Lufthansa i princip vara obegränsat ersättningsskyldiga.

– Lufthansa bär hela ansvaret, säger Wolf Müller-Rostin, docent i luftfartsrätt, till Tagesspiegel.

Inget avskedsbrev hittat

Åklagarmyndigheten i Düsseldorf säger i ett pressmeddelande vid lunchtid på fredagen att man inte funnit något avskedsbrev eller någon bekännelse och att man inte hittat något som tyder på ett politiskt eller religiöst motiv.

Man har hittat dokument som visar på att Lubitz var sjuk och behandlades av läkare och att han hemlighållit detta för sin arbetsgivare. Enligt pressmeddelandet ska han ha varit sjukskriven av läkare även den dag då planet kraschade. En del av sjukskrivningsdokumenten var sönderivna.

Pilotens journaler överlämnade

Åklagaren går inte in på om det rör sig om en fysisk eller psykisk sjukdom men enligt nyhetsmagasinet Der Spiegel skulle det röra sig om en psykisk sjukdom.

Det kommer att ta flera dagar att ytterligare utvärdera det material som man funnit i husrannsakan i Lubitz bostad.

Det har också kommit uppgifter om att andrepiloten fick psykiatrisk vård under ett och ett halvt år för en svår depression. Men Universitetskliniken i Düsseldorf, där Lubitz vårdats och som han besökt så sent som den 10 mars, tillbakavisar de uppgifterna som ”felaktiga” i ett pressmeddelande.

Sjukhuset säger sig också ha lämnat över pilotens journaler till utredarna.

Lufthansa: Var 100 procent flygduglig

Enligt den tyska tv-kanalen N-tv har tyska Luftfartsverket också bekräftat att Andreas Lubitz behövde gå på regelbundna medicinska undersökningar. Det är dock fortfarande okänt om det handlade om psykiska eller fysiska undersökningar. Det ska också ha noterats på hans pilotlicens. 

Behandlingen mot depression ska ha varit orsaken till det avbrott i studierna som Lubitz gjorde och som Lufthansas chef berättade om i går. Vd:n Carsten Spohr ville då inte ange anledningen till avbrottet.

Utgår från att det handlade om livskris

Flygskolan i USA, där Lubitz fick sin utbildning, ansåg också att han var ”olämplig för flygning” under en period. 2009 bedömdes det att Andreas Lubitzs depression hade klingat av.

Uppgifterna är inte bekräftade av flygbolaget. Lufthansas vd sa i går att Lubitz var 100 procent flygduglig vid tidpunkten för kraschen.

Enligt Bild utgår undersökarna nu från att en livskris ligger bakom Lubitz handlande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet