Foto: SVT

Ann Linde (S) om resor i sommar: ”Räkna inte med att resa fritt”

Uppdaterad
Publicerad

UD avråder från icke nödvändiga utlandsresor fram till den 15 juni och nu berättar utrikesminister Ann Linde (S) att ett nytt beslut kommer om ett par veckor.
– Jag tror inte man ska kunna räkna med att man kommer kunna resa fritt, säger Ann Linde i Helgstudion.

I mars var det 50 000 svenskar som ville hem – i maj är det ungefär 1 000 till 1 500 som har signalerat att de vill hem, menar utrikesminister Ann Linde.

– Hittills har vi tagit hem ungefär 7 000 svenskar och vi har haft 17 svenska flygplan och gett över 1 000 andra medborgare på våra plan, säger Ann Linde i Helgstudion.

Om de särskilt utsatta platserna som UD har arbetat med säger utrikesministern:

– Nu har vi bara Gambia kvar där vi inte har fått hem svenskar. 

Kommer nytt beslut

Fram till den 15 juni avråder UD från icke nödvändiga utlandsresor, vilket innebär besök och turism – en avrådan som är ovanligt stark.

– Det har inte med smittorisken att göra utan vi såg att man kanske inte skulle kunna ta sig hem helt enkelt. Vi tittar nu på utvecklingen och det kommer att komma ett nytt beslut, säger Ann Linde.

I Helgstudion berättar utrikesministern att det nya beslutet kommer att komma om ett par veckor.

– Man kommer inte kunna resa fritt efter den femtonde juni, det kommer man inte kunna. Men det beror på hur det ser ut i olika länder, har flygtrafiken kommit igång, det vet vi inte nu. Vi måste följa det noga innan vi kan ta ett beslut.

”Kommer definitivt inte vara fritt att resa”

Sommaren närmar sig och det många svenskar undrar just nu är om det är möjligt att resa utomlands under semestern. Men att boka en utlandssemester är något Ann Linde själv inte skulle göra.

– Det kommer definitivt inte vara fritt att resa efter den femtonde juni. Precis hur länge måste vi få återkomma till. Alla vill ju att det ska ta slut så fort som möjligt, säger Ann Linde.

Linde berättar också att det nya beslutet kommer innan den 15 juni.

– Vi kommer inte vänta till 15 juni. Vi kommer ge ett nytt besked i god tid innan dess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet