Ann Linde om ett eventuellt toppmöte: ”Ett litet hopp i mörkret”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden uppges ha enats om ett möte – under förutsättning att Ryssland inte invaderar Ukraina

– Det är ett litet hopp i mörkret, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

Det säkerhetspolitiska läget kring Ukraina är fortfarande att betrakta som mycket allvarlig, säger Ann Linde inför ett möte med EU:s utrikesministrar i Bryssel. 

– Vi ser varje dag hur antalet brott mot vapenvilan längs kontaktgränsen ökar. Det kommer också uppgifter om ytterligare militär i de områden i östra Ukraina som regeringen inte kontrollerar, säger Linde.

Dessutom fortsätter Ryssland att behålla ett hårt språkbruk där man bland annat talar om folkmord i östra Ukraina. Något som inte stämmer, enligt utrikesministern.

Hopp i mörkret

Det finns samtidigt positiva signaler, främst i form av det eventuella toppmöte mellan Putin och Biden som tycks vara resultatet av intensiva diplomatiska förhandlingar från Frankrike och president Emanuel Macron.

– Det är ett litet hopp i mörkret, säger Linde.

Överst på dagordningen under måndagens utrikesministermöte ligger det spända säkerhetsläget och Ann Linde räknar med en intensiv dag.

– Dels kommer vi diskutera de sanktioner vi kommer införa om någonting händer. Sedan kommer naturligtvis den franske kollegan berätta mer om de samtal president Macron har fört.

Cyberattacker

Ann Linde säger att det råder stor osäkerhet kring hur Ryssland kommer agera framåt. Två scenarier man behöver ta höjd för är att Ryssland genomför så kallade falsk flagg-operationer eller cyberattacker.

Exakt vilken typ av krigshandling som krävs för att EU ska sätta in sanktioner mot Ryssland är i nuläget inte helt klart.

– Det är bland annat det vi diskuterar under dagens möte, säger Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.