Ann Linde (S): USA redo att ge säkerhetsförsäkringar

Uppdaterad
Publicerad

USA är redo att ge säkerhetsförsäkringar till Sverige under en eventuell ansökningsprocess till Nato. Det beskedet ger Ann Linde (S) efter mötet med USA:s utrikesminister Antony Blinken idag.

– Jag kan naturligtvis inte gå in på detaljer, säger Linde i Aktuellt.

Sveriges utrikesminister befinner sig för närvarande i Washington DC och har under dagen träffat flera högt uppsatta amerikanska politiker.

– Jag kan konstatera efter att ha pratat med Antony Blinken och en rad senatorer som är ansvariga i de här frågorna att det finns ett stort intresse på USA:s sida för att Sverige och Finland går med i Nato, säger Ann Linde.

Sverige och Nato

– Man tycker att det skulle bli ett positivt säkerhetspolitiskt läge i Arktis och Östersjöområdet. Därför är man beredd att ge olika typer av säkerhetsförsäkringar.

”Andra typer av stöd”

Hon är samtidigt tydlig med att det inte rör sig om några säkerhetsgarantier, något som endast kan ges till fullvärdiga Natomedlemmar, enligt Linde, som inte vill gå in närmare på vad hon och Blinken diskuterat. Men säkerhetsförsäkringarna definierar hon så här:

– Det skulle betyda att Ryssland får klart för sig att om man riktar negativa aktiviteter mot Sverige, vilket man hotat med, så är det ingenting som USA bara skulle låta passera obemärkt utan att göra någonting.

– Man kan se att Ukraina, som är ett alliansfritt land, inte har konkreta säkerhetsgarantier. Man får andra typer av stöd. Naturligtvis kan vi inte jämföra oss med Ukraina, det är en helt annan situation.

Enligt Linde har USA:s säkerhetsförsäkring en stor betydelse för den svenska analysen av vad en Natoansökan skulle innebära.

Knutson: Viktigt för regeringen

Enligt Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, kan det amerikanska löftet innebära flera olika saker – men inte fullständiga säkerhetsgarantier om Sverige skulle bli anfallet.

– Det kan vara amerikanska krigsfartyg i Östersjön, att man har gemensamma övningar med Sverige och Finland, att man har andra typer av säkerhetspolitiska arrangemang för att öka säkerheten, säger han.

– Detta kommer dagen efter att Tyskland gett samma besked. De här två beskeden betyder mycket för regeringen om man vill lämna in en ansökan. Oron bland kritikerna har riktats mot vad som händer under perioden då man inte har artikel 5-garantierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet