Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Finlands statsminister Sanna Marin (S). Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Uppgifter: Nato förbereder ett snabbspår för Sverige och Finland

Uppdaterad
Publicerad

Nato förbereder just nu en snabbehandling av eventuella Natoansökningar från Sverige och Finland. Det rapporterar norska Verdens Gang (VG) med hänvisning till diplomatkällor. Norges statsminister Jonas Gahr Støre (S) säger att processen helst ska bli snabb. 

– Från vår sida kan det ske med väldigt kort varsel. Vi kommer att vara förberedda, säger han.

Diplomatkällor till den norska tidningen VG uppger att tiden mellan en formell ansökan och en formell inbjudan från Nato kan komma att bli så kort som två veckor. Jens Stoltenbergs stab i Bryssel ska enligt källorna i samarbete med medlemsländerna i Natos råd, jobba för att krympa tidsfönstret så mycket det går.

VG skriver att det väntas krävas minst ett formellt förhandlingsmöte med respektive kandidatland för att spika detaljerna för medlemskapet.

Støre: Bra försäkring

Samtliga 30 Natoländers regeringar måste ge grönt ljus för att skicka en inbjudan till ett land som vill gå med i Nato. När sedan den formella inbjudan är klar ska också medlemskapet få godkänt av parlamenten i alla 30 Natoländer samt i Sverige och Finland. Det kan enligt VG ta många månader och det är först när samtliga länders parlament gett grönt ljus som Sverige och Finland formellt blir medlemmar och Natos säkerhetsgaranti börjar gälla fullt ut. 

– Men om Natos 30 medlemsländer i Natos råd hälsar dem välkomna, och de större länderna gjort det med tyngd, så är det en bra försäkring fram till ett medlemskap, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre til VG.

Den norska regeringen har redan ställt sig bakom en inbjudan till Sverige och Finland. 

– Som jag har sagt i Stortinget: Om Sverige och Finland söker medlemskap, då säger vi i Norge tydligt att de är välkomna i Nato. Och vi kommer att göra allt för att se till att det blir en snabb process som är säker för de två länderna och för Nato, säger Støre.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Gahr Støre: ”Det kan ske från vår sida med väldigt kort varsel” Foto: SVT

”Jobbar för maximal handlingsfrihet”

På VG:s fråga om uppgifterna att processen kan ta två veckor svarade statsminister Magdalena Andersson (S) på onsdagen: 

– Vi jobbar för att Sverige ska ha maximal handlingsfrihet, och sedan är den här perioden från det att man ansöker tills man blir inbjuden, och sedan ratificeringsprocessen, en fråga man måste gå djupt in i. 

I slutet av juni har Natos stats- och regeringschefer ett toppmöte i Spaniens huvudstad Madrid. Skulle den formella inbjudan från Nato då vara klar så kommer Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö att få en inbjudan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad som skulle hända om Natos artikel 5 aktiveras? Hör Oscar Jonssons svar. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.