Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson efterfrågar en mer djupgående och lugnare debatt om svenskt natomedlemskap. Foto: SVT

Kritik mot S-samtalen om Nato: ”Skenprocess”

Uppdaterad
Publicerad

En skenprocess – som är demokratiskt problematisk. Så beskriver Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson de interna samtalen inom Socialdemokraterna om en eventuell Natoansökan.

– Absolut inte, menar partisekreteraren Tobias Baudin.

Socialdemokraterna har snabbt bytt tonläge gällande en svensk Natoansökan. Från att kategoriska ha avfärdat sådana förslag har man nu inlett en ”dialog” inom partiet.

Vid en pressträff i april i år meddelade Tobias Baudin att Socialdemokraterna ska diskutera frågan med partimedlemmar runtom i landet – och det ska gå snabbt. Redan 12 maj ska distrikten ha tagit ställning, och därefter ska partistyrelsen fatta ett beslut.

Men partiledningen verkar redan ha bestämt sig för att partiet ska förorda ett svenskt Natomedlemskap, menar Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet. Hon menar att det leder till ett beslut med svag legitimitet.

– Jag får det bestämda intrycket att beslutet redan är fattat, på grunder som vi som medborgare inte känner till, säger hon.

– Samtidigt har man en process, en slags skenprocess, där man bjuder in till olika samtal och låtsas att man hämtar in synpunkter för medborgarna.

Kritik från flera håll

Hon är inte den enda S-märkta rösten som kritiserat processen kring Natofrågan. Även Leif Pagrotsky, som suttit på flera ministerposter i S-regeringar, och den tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist har uttryckt kritik mot att beslutet hastas fram.

Även Karin Pettersson kritiserar att S ”agerar i panik” – och att den enda rimliga förklaringen är att det ska finnas ett allvarligt hot mot Sverige även på kort sikt.

– Det är i sådana fall något som inte har förts fram och som vi medborgare inte känner till, säger hon.

Baudin: ”Inte fattat något beslut”

Den nuvarande partisekreteraren Tobias Baudin uttalar sig inte om Pettersson spekulation:

– Det kan inte jag uttala mig om, jag har absolut inte den informationen. Vi har andra grunder för detta, bland annat processen i Finland och att kriget nu briserar. Då har vi gjort bedömningen att vi måste hålla ett högt tempo i den här frågan, säger han.

Baudin vänder sig också mot bilden av en skenprocess.

– Vi har inte fattat något som helst beslut, vi har fattat beslutet att vi ska ha den här säkerhetspolitiska dialogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet