I ett dramatiskt tal gick senator Jeff Flake till hårt angrepp mot Trump. Foto: AP/TT

Ännu en republikansk senator ryter till mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Senatorn Jeff Flake kritiserade Donald Trump i skarpa ordalag under ett tal i senaten. Och även dem av sina partikollegor som inte satt ner foten mot presidenten.

– Vårdslöst, skandalöst och ovärdigt beteende ursäktas som att det handlar om att ”säga som det är”, sa han.

Under tisdagen höll senator Jeff Flake ett tal där han meddelade att han inte kommer sikta på att bli omvald i valet till senaten nästa år. I ett dramatiskt tal gick han till hårt angrepp mot Trump – och hans twittrande.

– Det är min plikt att vara kritisk, mitt samvete gör att jag inte kan vara tyst när amerikanska värderingar undermineras. Även allianser och överenskommelser som håller världen stabil äventyras regelbundet inom ramarna för 140 tecken. Att vi inte ska säga eller göra något när vi ser ett sådant beteende är i grunden helt fel.

”Vårdslöst och ovärdigt”

Flake kritiserade även medlemmar i sitt eget parti som stillatigande ser på och tyst stöttar presidentens politik. Han sa i talet att de har övergett sina principer och uppmanade dem att tänka på folket som valt dem.

– Vårdslöst, skandalöst och ovärdigt beteende ursäktas som att det handlar om att säga som det är, när det faktiskt bara är vårdslöst, skandalöst och ovärdigt. När ett sådant beteende kommer från vår högsta ledning, då är det något annat.

Trumps pressekreterare Sarah Huckabee Sanders sa under den dagliga presskonferensen i Vita huset att Flakes beslut att inte ställa upp för omval var ”ett bra beslut”. Hon menar att han saknar stöd i delstaten Arizona, där han blivit vald.

Försvarar presidenten

Sanders försvarade också Trump i hans bittra ordkrig med Tennessees republikanske senator Bob Corker. Corker och Trump befinner sig i ett bråk via Twitter och media där senatorn kallat Vita huset för ett ”vuxendagis” och har nu även han kritiserat presidentens strategi i internationella frågor.

– Presidenten är en kämpe och när han blir utsatt kommer han att slå tillbaka, lovade Sarah Huckabee Sanders.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.