Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från när gasledningen lades ner i Östersjön. Foto: Yle/arkivbild

Ännu osäkert vad som skadat gasledningen i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Estlands försvarsminister menar att gasledningen mellan Estland och Finland skadats med kraftigt våld. Samtidigt säger Natochefen Jens Stoltenberg att alliansens kommer ”svara bestämt” om skadorna på ledningen gjorts medvetet. Ännu står det dock inte klart hur skadorna orsakats – eller av vem.

Under natten mot söndag upptäcktes en skada på gasledningen Balticconnector i Östersjön, som förbinder det finska gasnätet med kontinenten. Enligt finska presidentkansliet har skadorna orsakats av ”yttre påverkan” och en förundersökning om grovt sabotage har inletts.

Skadorna ska ha skett av ”ganska kraftigt våld”, uppger Estlands försvarsminister Hanno Pevkur, skriver Reuters. Enligt operatörerna Grasgrid Finland och estniska Elering kommer det ta minst fem månader att laga och först i april 2024 beräknas gas kunna släppas på igen.

Kan ha träffats av ankare

Norska forskningsinstitutet Norsar uppgav under tisdagen att de vid klockan 01.20 under natten mot söndagen uppmätt skalv från en trolig explosion, med hjälp av stationer i Finland.

Utslaget kan även bero på att ett ankare träffat ledningen, säger Norsars vice vd Arve E. Mjelva till YLE.

Enligt estniska marinchefen Jüri Saska har gasledningen, som omges av betong, slitits sönder från ena sidan. Han vill dock inte spekulera om hur skadan uppkommit.

Extrainsatt ministermöte

Finlands ministerutskott för utrikes- och säkerhetspolitik beslutade att höja beredskapsnivån för landets kritiska infrastruktur på ett extrainsatt möte under onsdagen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa under onsdagen att Nato kommer svara bestämt om skadorna på ”Natos infrastruktur” har skett medvetet.

Centralkriminalpolisen: ”Det finns spår”

Under en presskonferens på onsdagseftermiddagen säger Robin Lardot, chef för Finlands centralkriminalpolis (KRP), att händelsen fortfarande utreds som grov skadegörelse.

– Vid det här laget kan jag säga att det finns yttre spår på havsbotten, säger han.

Enligt KRP är det troligt att skadan orsakats av mekanisk kraft, inte en explosion. Enligt finska gränsbevakningen kommer undervattensutredningen att ta flera dagar.

KRP säger att de inte vill spekulera kring huruvida en statlig aktör varit inblandad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.