Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren: Så anpassar man växter till ett varmare klimat. Foto: SVT

Anpassning av grödor ska klara klimatförändringarna: ”Helt avgörande”

Publicerad

Ett varmare och torrare klimat har nått flera delar av Europa – med tydliga konsekvenser det senaste året.

Forskaren och genetikern inom växtförädling Cecilia Hammenhag berättar i torsdagens Aktuellt hur anpassning av grödor ska göra att vi kan ta oss igenom klimatförändringar med mat på bordet.

Växter som vi i dag odlar med både i Sverige och i andra länder i Europa klarar inte för höga temperaturer under längre tid. Bara i Frankrike har hetta och torka gjort tydliga avtryck i lantbruket, bland annat potatis- och majsproduktionen har drabbats hårt av vattenbrist.

En lösning som forskare är igång och utvecklar är att anpassa grödor till ett varmare och torrare klimat. Metoden går ut på att man korsar växter med andra, tåligare sorter för att skapa hybrider som är mer resistenta mot torka.

– Det är helt avgörande. Om vi inte hänger med och tar fram de här nya sorterna som klarar klimatet har vi ett jätteproblem med matproduktionen, säger Hammenhag.

Forskaren berättar mer om anpassningsprocessen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.