”Inte ens väl förberedda samhällen är säkra från effekterna av extrema väderhändelser”, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas i en kommentar till rapporten. Foto: Salvatore Di Nolfi

Temperaturerna i Europa ökar två gånger mer än globala genomsnittet

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturerna i Europa har ökat mer än två gånger så mycket som det globala genomsnittet, enligt en ny rapport från Världsmeteorologiska organisationen (WMO) som släpps på onsdagen. Den slår samtidigt fast att exceptionell värme, skogsbränder, översvämningar och andra klimatförändringseffekter kommer att bli värre i takt med uppvärmningen av jordens klimat.

Rapporten från WMO som nu släpps är framtagen tillsammans med EU:s jordobservationsprogram Copernicus, som är en del av EU:s rymdprogram och tillhandahåller klimatdata och klimatinformation. Det är den första gemensamma rapport om klimattillståndet i Europa, och fokuserar på år 2021.

Slutsatserna är att temperaturerna i Europa har ökat med mer än dubbelt så mycket som det globala genomsnittet under de senaste tre decennierna – mest av alla världens kontinenter. Temperaturerna över Europa har ökat avsevärt under perioden 1991-2021, med en genomsnittlig ökning på cirka en halv grad per decennium, konstaterar rapporten.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Märkbara effekter

Som ett resultat av detta har alpina glaciärer, de som förekommer i höga berg, minskat med 30 meter i istjocklek från 1997 till 2021. Däribland Grönlandsisen, som enligt en annan, brittisk rapport från i fjol närmar sig en tröskel efter vilken självförstörande effekter som är oåterkalliga inträder. I takt med att den smälter bidrar den också till att havsnivåhöjningen accelererar.

– Europa ger oss en levande bild av en allt varmare värld och påminner oss om att inte ens väl förberedda samhällen är säkra från effekterna av extrema väderhändelser, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas i en kommentar till rapporten, och syftar på värmeböljorna och torkan under 2021.

I takt med att den globala uppvärmningen fortsätter kommer ökad värme, skogsbränder, översvämningar och andra effekter av klimatförändringarna att påverka samhället, ekonomierna och ekosystemen, slår WMO fast.

Men det är inte bara dåliga nyheter. Rapporten konstaterar också att ett antal europeiska länder har varit mycket framgångsrika när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser. Till det kommande klimatmötet i Egypten COP27, har världens länder lovat att komma med mer ambitiösa planer för att minska utsläppen för att begränsa klimatförändringarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Egypten krävs tillstånd så fort en journalist vill lyfta kameran – hör SVT:s reporter om svårigheterna med att bevaka klimatmötet i klippet. Foto: Gustav Schön/SVT & Peter Dejong/AP/TT

Mer om rapporten

Rapporten om klimattillståndet i Europa bygger bland annat på C3S European State of the Climate, som publicerades i april och information från Världsmeteorologiska organisationen (WMO). Det är en av en serie regionala rapporter som sammanställts av WMO, med målet att ge beslutsfattare en mer lokal bild av klimatförändringarna utifrån det rådande, vetenskapliga läget.

Den presenteras inför FN:s årliga klimatförhandlingar, COP27, i Sharm el-Sheikh i Egypten, som äger rum 8-17 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet