Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en damm som förser Rennes invånare med dricksvatten så är vattennivåerna långt under det normala och landets chef för vattenmyndigheten menar lantbruket måste börja ställa om. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Torkan är inte över i Frankrike – stora delar under vattenrestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

I somras drabbades Frankrike av en av sina värsta torkor någonsin – och den är inte över än. Stora delar av landet har fortfarande varningar för vattenbrist, och miljontals människor lever under restriktioner. I Bretagne oroar sig bönder och myndigheter för om vattnet kommer räcka nästa år.

Vattenreservoaren ”barrage de la Chèze” förser en halv miljon fransmän kring staden Rennes med dricksvatten. Men just nu är den bara fylld till hälften, och vattennivån sjunker med flera centimeter om dagen.  

- Under oktober har vi haft 25 procent mindre regn än vanligt, och 3 grader varmare än vanligt. Så mycket av vattnet avdunstar, och dammen fylls inte på, säger chefen för den lokala vattenmyndigheten EBR, Laurent Geneau.

Förbjudet att tvätta bilen

Just nu jobbar man hårt för att få människor att spara på vattnet.

Den lokala vattenmyndigheten i Rennes delar ut gratis munstycken som halverar vattenförbrukningen i hushållens kranar. Man har även infört restriktioner som förbjuder att vattna gräsmattan och tvätta bilen.

– Vi vet inte om vattnet kommer räcka. Om vi får en väldigt torr vinter kan vi få stora problem nästa sommar, säger Laurent Geneau.

Lantbrukarna påverkade av torkan

I samma område driver Marie-Edith Macé en gård med 50 mjölkkor. Som många andra fick hon en rekordlåg majsskörd i år, och mjölkproduktionen sjönk kraftigt eftersom kornas bete torkade bort i hagarna.

– Jag var tvungen att utfodra korna med fjolårets foderlager som jag hade behövt ge dem nu i november, säger Marie-Edith Macé.

Krävs anpassning till ett varmare klimat

De metoder som används idag; som att återanvända spillvatten och avsalta havsvatten – räcker inte, säger chefen för landets samlade vattenmyndigheter, FNCCR.

– Klimatförändringarna kommer inte enbart motas med ny teknologi – vi behöver den – men beteenden behöver också förändras, säger Régis Taisne.

Framförallt måste alla tänka på att spara på vattnet, men också jordbruket måste ställa om för att klara ett varmare klimat, menar han.

– Växter som majs som behöver mycket vatten, är inte anpassade till vårt klimat. Nu talar man istället om att odla grödor som kommer från Afrika eller Mellanöstern. Svårigheten där är att folk inte äter dem än. Så det behövs både klimatanpassade grödor, och att livsmedelsindustrin och konsumenterna ändrar sina matvanor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet