Foto: TT

Ansiktskamera ska hitta terrorister i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland ska redan i sommar börja testa digital teknik för ansiktsigenkänning på en järnvägsstation i Berlin.
Hoppet är att få ett nytt vapen i kampen mot terrorister.

Med den nya tekniken hoppas tyska myndigheter snabbare kunna identifiera och lokalisera misstänkta, säger inrikesminister Thomas de Maizière till tidningen Der Tagesspiegel.

Kan hamna på fler stationer

Mjukvaran ska testas på frivilliga på stationen Südkreuz i Berlin. Om försöket blir framgångsrikt kan det utvidgas till flera stationer och även användas i en rad olika brottsutredningar.

LÄS MER: Vill skärpa säkerhetslagarna

Det handlar om kameror som identifierar ansiktet på personer som finns inlagda i systemet. Det kan vara exempelvis passfoton eller bilder från en övervakningskamera.

– Vi har naturligtvis redan kameraövervakning på tågstationerna. Men vi kan till exempel inte mata in en bild på en efterlyst terrorist i ett dataprogram som larmar oss när han dyker upp på järnvägsstationen, säger inrikesministern till tidningen.

LÄS MER: Tyskarna känner sig säkra

Riktar sig mot misstänkta

Enligt tidningen är det inte troligt att det nya systemet möts av juridiska hinder eftersom det är inriktat mot misstänkta, och därmed inte kränker integriteten hos dem som inte är föremål för utredning.

Tyskland har utsatts för en rad terrordåd, bland annat när en man kapade en lastbil och körde in i en folkmassa på en julmarknad i Berlin. Gärningsmannen flydde med buss och tåg innan han till slut sköts ihjäl av polis i Milano.

Fakta: Digital ansiktsigenkänning

Visa

Digital teknik med ansiktsigenkänning är på stark frammarsch och används redan i dag av polis i bland annat USA för att lokalisera brottslingar. Även svensk polis planerar försök.

En rad kommersiella användningsområden utvecklas också. Flygbolaget Finnair testar just nu på flygplatsen i Helsingfors teknik som gör det möjligt att checka in på flyget med hjälp av ditt ansikte. Resenärer som ingår i försöket får ladda upp bilder på sig själva i Finnairs androidapp.

I Samsungs nya telefon Galaxy S8 finns en ny funktion för ansiktsigenkänning som låter användarna låsa upp mobilen bara genom att titta på den.

Kortföretaget Mastercard har testat ett betalningssystem med ansiktsigenkänning via mobilen i USA och Nederländerna. Genom att ta ett foto på sig själv i mobilen som matchas mot en lagrad bild ska kunden kunna verifiera sin identitet utan att behöva använda lösenord eller pinkod.

Källa: Dagens Nyheter, Ny Teknik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer