Lastbilen som körde in i en folkmassa på julmarknaden i Berlin Foto: SVT

Lastbil körde in i folkmassa i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer har dött och 48 skadats, varav fyra allvarligt, efter att en långtradare kört in i en folkmassa under en julmarknad i centrala Berlin på måndagskvällen. En misstänkt har en gripits, och en person hittades död i lastbilen, bekräftar tysk polis.

Händelsen inträffade vid Breitscheidplatz, nära kyrkan Gedächtniskirche i området Charlottenburg i Berlin, på måndagskvällen. Polisen antar att det rör sig om ett attentat.

Tolv personer dött och runt 48 personer skadats. Fyra av dem ska vara allvarligt skadade. Den misstänkte ska ha flytt ut ur lastbilen och bort från marknadsplaten, men kunde senare gripas av polis i närheten av Siegessäule, vid Tiergarten.

Attentat i Berlin 2016

Den tyska polisen säger att mannen som rammade julmarknaden i Berlin med en lastbil gjorde det ”medvetet”, enligt AFP.

Vill inte kalla det attack

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere säger att omständigheterna kring händelsen fortfarande är oklara, men att ”mycket pekar på att det var en attack”. Han säger att ”ordvalet påverkar den psykologiska effekten som händelsen har på hela landet” och säger att ingen bör spekulera.

– Vi har ännu inget sammanhängande när det gäller omständigheterna och händelsekedjan. Jag vill inte använda ordet attack ännu, men mycket pekar på att det var det.

Ett misstänkt föremål hittades på gatan Rankestrasse i närheten, men efter att det undersöktes visade det sig vara en sovsäck.

Merkel underrättas

Polisen säger att lastbilen är registrerad i Polen och att den avlidne passageraren var polsk medborgare. Han satt inte vid ratten när han hittades.

En åkeriägare säger till polsk tv att han hyrde ut lastbilen till sin kusin, men att han inte kan tänka sig att kusinen kan ligga bakom händelsen, utan tror att lastbilen har blivit stulen. Kusinen har dessutom arbetat hos honom i 15 år.

Tyska public service-kanalen ZDF uppger i sin sändning att ägaren sade att han talade kort med sin kusin i telefon på eftermiddagen, som då berättade att han befann sig i mycket besvärlig situation. Han hade dock inte förklarat närmare.

”Väldigt oroliga”

Det polska företaget som äger lastbilen säger till AFP att en av deras chaufförer, som skulle transportera stålprodukter från Italien till Berlin, saknas.

– Företaget som skulle han skulle lasta av produkterna hos kunde inte ta emot dem och bad honom att återkomma på tisdagsmorgonen. Vi förlorade kontakten med honom omkring klockan 15.00, lokal tid. Vi vet inte vad som hände – om han har tagits som gisslan eller blivit dödad. Vi vet ingenting. Vi är väldigt oroliga för honom. Vilken tragedi, säger transportchefen Lukasz Wasik till AFP.

Ska ha kört i hög hastighet

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har kontaktats av inrikesministern och borgmästaren i Berlin.

Inga fler dåd befaras i närheten av Breitscheidplatz, skrev polisen på Twitter under kvällen.

Enligt ett ögonvittne ska lastbilen ha kommit från Budapester strasse, kört över en trottoar och fortsatt cirka 50 meter på marknadsplatsen. Berliner Morgenpost uppger att lastbilen kört på ett flertal marknadsstånd innan den stannade.

Polisen uppger att långtradaren färdades i hög hastighet.

”Hysteriska skrik”

Tidningen har talat med ett vittne, en äldre man, som berättar om händelsen:

– Han körde från Kantstrasse upp på platsen. Det måste ha varit avsiktligt eftersom den inte hade något ljus på. Och sen hörde jag bara en smäll och hysteriska skrik.

I nuläget finns det inga uppgifter om att svenskar ska ha skadats i samband med händelsen, enligt Utrikesdepartementet.

Orsaken oklar

Ett stort antal brandmän och poliser fanns på plats under kvällen och natten. Efter att man evakuerat marknaden upprättades en uppsamlingsplats för anhöriga har upprättats. Platsen är helt avspärrad.

Omständigheterna är fortfarande oklara kring händelsen.

Via sitt twitterkonto uppmanade Berlinpolisen folk ”att stanna hemma och inte sprida rykten”. Allmänheten uppmanas också att inte sprida videoklipp från händelsen för att skydda offrens integritet.

Några av de större terrordåden i år

Än så länge finns det inga uppgifter kring vad som faktiskt har hänt. Den tyska polisen är väldigt försiktig och vill inte kalla händelsen i Berlin för ett terrordåd.

12 januari: Elva tyska turister dödas när en självmordsbombare utlöser en sprängladdning i stadsdelen Sultanahmet i Istanbul.

17 februari: Minst 28 personer dödas och 61 personer skadas av en bilbomb intill en militäranläggning i Ankara.

13 mars: Runt 30 personer dödas i ett bombdåd i Ankara.

22 mars: Vid åttatiden på morgonen i exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på Bryssels internationella flygplats Zaventem. Strax därefter skakade en andra explosion flygplatsen. En dryg timme senare skedde en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek. Minst 32 människor dödades och omkring 300 skadades i de båda attackerna som utfördes av självmordsbombare. Terrorrörelsen IS tog på sig ansvaret.

7 juni: Elva personer dödas i ett bombdåd mot en polisbuss i centrala Istanbul. Den kurdiska separatistgruppen Kurdistans frihetsfalkar tar på sig dådet.

28 juni: 47 människor dödas och runt 240 skadas i samordnade attentat mot Istanbuls internationella flygplats Atatürk.

14 juli: på kvällen körde en man en lastbil rakt in i en folksamling på strandpromenaden som var fylld av människor som tittat på nationaldagsfirandets fyrverkerier. Lastbilen plöjde nära två kilometer genom folkmassorna innan den stoppades av polis. Föraren sköts till döds. 84 personer dödades och ett par hundra skadades. IS tog på sig ansvaret.

23 juli: sköts nio personer sköts ihjäl i ett dåd i ett köpcentrum i München. Den 18-årige gärningsmannen tog sitt liv. Motivet är inte klarlagt.

20 augusti: 57 personer dödas, varav 34 barn, efter ett bombdåd mot ett kurdiskt bröllop i Gaziantep. IS pekas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet