Flera delstater har förbjudit smaksatta e-cigaretter eller avrått från användning. Foto: Andrew Kelly/TT

Antalet dödsfall kopplade till e-cigg ökar

Uppdaterad
Publicerad

Lungorna hos dem som insjuknat i USA efter att ha rökt e-cigaretter har liknande skador som hos dem som har blivit utsatta för senapsgas. Det säger en forskare bakom en ny studie. Myndigheterna vet ännu inte vad som ligger bakom dödsfallen, som blir allt fler. Även antalet sjuka ökar.

18 personer har nu dött i sviterna av en lungsjukdom som kopplas ihop med e-cigaretter, rapporterar amerikanska folkhälsomyndigheten CDC. Över 1 000 personer har insjuknat, en fjärdedel av dessa har tillkommit den senaste veckan. Närmare 40 procent av de sjuka är under 20 år gamla.

Myndigheterna vet ännu inte vad exakt det är som har orsakat dödsfallen, men man misstänker produkter som innehåller tetrahydrocannabinol (THC), ett aktivt ämne i cannabis. När man intervjuade drygt 500 av de sjuka uppgav 77 procent att de använt THC-produkter. 16 procent sa att de endast använt nikotinprodukter.

”Liknar kemiska brännskador”

Enligt en studie av Mayo Clinic, som publicerades i veckan i The New England Journal of Medicine har en del av de sjuka sår på lungorna som liknar kemiska brännskador, rapporterar New York Times. Forskarna liknade skadorna vid de man får av att andas in senapsgas.

Studien gjordes på 17 personer, varav två har avlidit. Omkring 70 procent av dem har tidigare använt marijuana eller cannabisolja.

Brandon T. Larsen, en av läkarna bakom studien, säger att de sjuka lungorna ser ut som hos ”en arbetare i en industriolycka där en stor tunna kemikalier spillts och den personen blivit utsatt för det och fått en kemisk brännskada på lungorna.”

Han berättar vidare att skadorna gör att det kan uppstå svullnader på lungorna och att vätska kan läcka in, vilket gör det omöjligt att andas. Enligt honom går det inte att säga om de sjuka som överlever kommer att bli fullt återställda.

Förbud även i Indien

De drabbade i USA som rökt e-cigaretter finns i 48 delstater. Dödsfallen har inträffat i 15 av dem. Flera delstater har nu förbjudit smaksatta e-cigaretter eller avrått från användning.

Även Indien beslutade i september att förbjuda import, försäljning och produktion av e-cigaretter, med hänvisning till hälsoriskerna.

DETTA HAR HÄNT

17 augusti: Amerikanska myndigheter berättar att de undersöker 94 sjukdomsfall med kopplingar till e-cigaretter. Kort därefter växer siffran till 200 fall. Man börjar tidigt misstänka att THC-produkter ligger bakom.

23 augusti: Det första dödsfallet bekräftas. Personen sökte vård för andningssvårigheter och ska endast ha använt nikotin.

3 september: Andra dödsfallet rapporteras i Oregon. Patienten hade rökt cannabisolja.

6 september: Ytterligare tre dödsfall bekräftas i Indiana, Minnesota och Kalifornien. En av patienterna hade använt THC-produkter och hade en tidigare lungsjukdom.

10 september: Ett sjätte dödsfall rapporteras i Kansas.

11 september: USA:s president Donald Trump vill ha förbud mot smaksatta e-cigaretter.

12 september: Amerikanska folkhälsomyndigheten, CDC, skriver ner antalet sjuka till 380 i och med att man endast räknar med de fall man bekräftat har kopplingar till e-cigaretter. De sjuka finns i 26 delstater.

15 september: Delstaten New York förbjuder smaksatta e-cigaretter.

18 september: Michigan inför förbud mot smaksatta e-cigaretter.

19 september: CDC justerar upp siffrorna till 530 sjuka och åtta dödsfall.

24 september: Massachusetts förbjuder e-cigarettprodukter i fyra månader. Kalifornien avråder från användning.

25 september: Vd:n för Juul, en av de stora aktörerna på e-ciggsmarknaden, avgår med anledning av sjukdomsfallen. Företaget drar också tillbaka all reklam i USA.

26 september: CDC meddelar att man nu har 805 sjukdomsfall och 12 personer har avlidit.

3 oktober: Antalet sjukdomsfall är nu uppe i 1 080 med patienter i 48 stater. 18 personer har dött i 15 olika delstater.

Källa: Business Insider/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.