Antidemolag i fokus i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Tiotals aktivister greps på tisdagen vid parlamentet, duman, i Moskva, i samband med behandlingen av en kontroversiell rysk demonstrationslag. Lagen stoppades i sista stund.

I utkasten till lagen chockhöjs bötesbeloppen för brott relaterade till ”massnärvaro på allmän plats” från några tusen till flera hundratusen rubel, motsvarande många månadslöner för vanliga ryssar.

För att gå igenom måste lagen först godkännas flera gånger i underhuset, sedan även godkännas av överhuset. Efter att i maj skjutit upp fortsatt debatt återupptog underhuset på tisdagen röstandet. Men oppositionspartiet Ett rättvist Ryssland lyckades genom en filibuster i sista stund hindra att lagförslaget godkändes. Partiet gjorde 400 tilläggsförslag och krävde att få läsa upp vart och ett i sin helhet.

-Vi föreslår att diskussionen fortsätter i morgon. Nu är det ont om tid, sade parlamentarikern Dmitrij Gudkov.

Regimkritiker befarar att lagens förespråkare ändå försöker hetsa fram ett godkännande denna vecka, så att lagen börjar gälla lagom till en stor protestdag som planeras nästa tisdag, den 12 juni.

-Detta är en monstruös lag som i praktiken förbjuder folk från att protestera, sade oppositionspolitikern Sergej Mitrochin när han deltog i tisdagens demonstrationer utanför duman.

Tillsammans med tiotals andra greps han bryskt av säkerhetsstyrkor.

I samband med valen i vintras lockade regimkritiska demonstrationer i Moskva hundratusentals deltagare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.