Spanska barn får spendera en timme om dagen utomhus, efter sex veckors hemkarantän. Bilden är tagen i samband med att Paulas familj lämnade lägenheten för första gången på sex veckor. Foto: Privat

Nu får Paula och hennes barn lämna lägenheten – efter sex veckors karantän

Uppdaterad
Publicerad

42 dagar. Så länge har svenska Paula Arghe Ripoll och hennes två barn varit inlåsta i lägenheten i Barcelona. I dag hävdes det sex veckor långa utegångsförbudet i Spanien – men bara för barn och max en timme om dagen.

– Stackars alla barn. De har varit sådana kämpar, säger Paula Arghe Ripoll till SVT Nyheter.

Spanien är hårt drabbat av coronakrisen och har haft bland de strängaste restriktionerna i världen. Paula Arghe Ripoll, boende i Barcelona, har varit hemma i 42 dagar med sin sambo och sina två barn. 

– Det var faktiskt lite mer nojigt än en frihetskänsla, vi har ju inte varit ute på sex veckor så det kändes lite ovant. Samtidigt var det väldigt skönt att få komma ut och gå lite, säger hon om den första utomhusvistelsen.

Coronapandemin

Det handlar om att barn under 14 år från och med söndag tillåts att vistas utomhus en timme om dagen i sällskap av en vuxen som bor i samma hushåll. En vuxen får max ansvara för tre barn i taget och det får endast ske en gång om dagen, enligt The Local. 

Tomma gator

Den nya friheten till trots får barnfamiljerna endast röra sig en kilometer från hemmet. Och det är fortfarande förbjudet att besöka lekplatser. Men att komma ut på gatorna igen kändes nästintill nervöst, berättar Paula Arghe Ripoll.

– Vi har ju varit instängda i 42 dagar och har inte haft någon social kontakt med någon. Men det värsta är att folk inte följer instruktionerna. Jag upplevde att många inte respekterade avstånden, säger hon.

Trots de uppluckrade restriktionerna var gatorna tämligen tomma.

– Det var ganska lugnt, jag hade förväntat mig mycket mer folk. 

”Stackars alla barn”

Ni har en femåring och en nyfödd, har det varit jobbigt att vara inlåst? 

– Alltså, stackars alla barn. De har varit sådana kämpar. Men ja, det har varit ganska tufft. De klättrar ju på väggarna. 

Hur mår ni annars? 

– Som tur är gillar vi att vara hemma så jag skulle säga att vi mår bra under omständigheterna.

Ytterligare lättnader

Om antalet nya coronafall fortsätter att minska så kan det även vara aktuellt att lätta på restriktionerna ytterligare. Från och med den 2 maj ska spanjorerna få lov att gå ut för att motionera, enligt ett uttalande från premiärminister Pedro Sanches under veckan som gick. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet