En anställd vid Singapores teknikmyndighet (GovTech) demonstrerar den nya appen. Foto: Catherine Lai /TT-AFP

App spårar smittvägar i Singapore

Uppdaterad
Publicerad

Singapore har hittills klarat coronapandemin relativt bra, men de första dödsfallen har nu inträffat i den lilla stadsstaten. Samtidigt lanserar myndigheterna en ny app som ska varsla invånarna om de befunnit sig i närheten av någon som bär på viruset.

Appen presenterades på fredagen och det är ännu oklart hur många som kommer att välja att använda den.

Om en användare visar sig vara smittad blir det möjligt att identifiera andra användare som befunnit sig inom två meters avstånd i minst 30 minuter, skriver tidningen Straits Times.

För att spårningen ska bli möjlig måste bluetoothläget vara aktiverat. Platsdata sparas inte, uppger tidningen. Tanken är att tekniken ska användas som ett komplement till den befintliga smittspårningen.

Frivillig användning

Det är frivilligt att använda appen, skriver Straits Times. Under vissa omständigheter kommer dock användarna att kunna tvingas att lämna ifrån sig data enligt lagen om infektionssjukdomar.

På lördagen rapporterade myndigheterna de två första dödsfallen i Singapore – en 75-årig kvinna från Singapore och en 64-årig man från Indonesien, meddelar hälsoministeriet.

Singapore nåddes tidigt av epidemin, men har lyckats begränsa effekterna. Den senaste veckan har dock antalet bekräftade smittfall ökat från 200 till 385. De flesta är invånare som återvänt från Europa och andra platser, skriver Straits Times.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet