Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
App varnar vid flyganfall i Syrien Foto: Reuters/TT

App varnar vid flyganfall i Syrien

Uppdaterad
Publicerad
Flygräder och bomber har varit en del av vardagen för många syrier i flera år. Byggnader har totalförstörts, människor har skadats och liv har skördats. För att någorlunda minska på förödelsen finns nu en app som varnar när stridsflygen är på väg.

Under månader har det laddats för en offensiv mot Idlibprovinsen, det sista stora oppositionsfästet i Syrien. De omkring tre miljoner som är kvar där, har så gott de kan förberett sig med förnödenheter och proviant.

Till det finns nu också appen Sentry. 

– Systemet fungerar på sådant sätt att det tar emot observationer både från mänskliga observatörer och fjärrsensorer. Observationerna gäller flygplan i luften, och talar om vilken sorts flygplan det är fråga om och i vilken riktning det flyger, men naturligtvis också saker som tiden på dygnet och var observationerna gjordes, säger en av grundarna John Jaeger till Reuters.

”Grunden till vårt arbete”

Appen används av både räddningsarbetare som Vita hjälmarna, sjukvårdare och civila i rebellhållna områden. Observationerna som görs i appen skickas vidare till mobiler via populära sociala medie-plattformar som Telegram och Facebook. 

– Vi är enormt beroende av systemet, det har blivit grunden till vårt arbete. Förut, när det bombades, visste vi inte att det hade varit ett flyganfall förrän de skadade kom in, men nu ser vi det direkt i våra mobiler, säger Yousef, en sjuksköterska som jobbar på ett fältsjukhus utanför Aleppo till Reuters.

Meddelanden och sirener

För miljontals syrier i oppositionella fästen har flyganfall varit en del av vardagen i många år nu. Och innan appen, var det ljudet från planen som gav människor föraningar om när bomberna kunde komma att falla.

– Enligt min mening är de urskiljningslösa bombningarna av civila det största hotet mot fred i Syrien. Så vi tänkte helt enkelt att världssamfundet kunde och borde göra mer för att varna civila i förväg, säger John Jaeger.

Utöver varningsmeddelandena triggas också sirener i gång i de berörda områdena. Skulle bombningarna vara väldigt intensiva, som i östra Ghouta tidigare i år, kan appen i stället ge en fingervisning när det är uppehåll. På så sätt vet man när det är säkert att komma ut ur skyddrummen för att fylla på med vatten och mat. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer