”Varje dag som bomber inte faller är en bra dag”

Publicerad

Läget i Syrien blir allt mer spänt i väntan på en eventuell offensiv i staden Idlib.
– Människor är rädda. Just nu har man stängt vägen till Aleppo, så det blir allt svårare att ta sig ut från Idlib, säger SVT Nyheters utrikesreporter Stefan Åsberg som är på plats utanför Idlib.

Turkiet lägger fortfarande hopp vid att fredsförhandlingarna med den syriska regimen ska stoppa en offensiv i Idlib. Samtidigt rustar syriska och ryska militärer för att inta staden – en insats som riskerar att sätta hundratusentals människor på flykt.

– Vi reste in till fronten med den syriska regimen och såg deras posteringar kring Idblib. Vi möttes av många syriska soldater – men också stor rysk närvaro. Det här är tungt utrustad militär som i första hand är har ryska vapen och ammunition, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg som är på plats i Syrien tillsammans med fotografen Niclas Berglund.

Syriska armen har tungt artilleri vid fronten mot Idlib. Foto: Niclas Berglund/SVT

”Kan vara timmar från en offensiv”

Under ett toppmöte för några veckor sedan poängterade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vikten av en vapenvila.

– Miljontals människor skulle fly mot den turkiska gränsen om en ny offensiv inleddes i Idlib, sa Erdoğan under mötet.

Redan samma dag drabbades Idlib av ett flyganfall, och sedan dess har invånarna gått på nålar.

– Närvaron och beredskapen är så stor här att om man ger upp fredsförhandlingar så kan vi bara timmar senare se en offensiv inledd. Det skulle inte heller vara en enkel offensiv. Terroristerna är hårda och välorganiserade. Så det är inte en enkel uppgift för syrisk och rysk militär, säger Stefan Åsberg.

Fem kilometer bort ligger de syriska rebellstyrkorna och väntar i Idlibprovinsen. Foto: Niclas Berglund/SVT

”Varje dag som bomber inte faller är en bra dag”

Många har de senaste veckorna flytt till Aleppo. Här pågår vardagslivet som vanligt, men Stefan Åsberg berättar att det känns i luften att de lever i en krigszon. Nästan alla här har familj och vänner som inte kan ta sig ut från Idlib.

– Varje dag som bomber inte faller är en bra dag. Folk rör sig ute och skolorna fungerar. De är märkta av att de bor i en krigszon. Barnen är vana vid att vakna av bomber.

Vägen som leder mot frontlinjen. Foto: Niclas Berglund/SVT

Väntas en humanitär katastrof

Tre miljoner människor bor i Idlib. Många av dem är fortfarande fast i staden sedan den omringats, och vägen mot Aleppo stängts av.

– Får vi en offensiv väntar dels en humanitär katastrof för de hundratusentals som kommer att fly. Vägen mot Aleppo kommer då öppnas igen och det kommer att bli akut brist på boende, vatten, mat och vård. De som blir kvar i Idlib kommer stå mitt emellan 70 000 rebeller, syrisk regim på marken och luftattacker, säger Stefan Åsberg.

– Alla är inställda på att vi inom en snar framtid har en katastrof.

SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg är på plats i Syrien tillsammans med fotografen Niclas Berglund. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet