– Har man ett intyg på att man är immun så kan man ju gå tillbaka till jobbet eller umgås med vänner igen, säger Anders Jonson, projektledare för appen CoronaFree som inte spårar de som har corona – utan de som haft det, och blivit immuna. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Appen som vill öppna upp samhället

Uppdaterad
Publicerad

En app i mobilen för att bevisa att man är immun mot coronan. Det är ett av de vinnande bidragen i det statliga initiativet ”Hack the Crisis”, som satte nytt rekord i antal deltagare.

Hackathonet Hack for Sweden, som Digitaliseringsmyndigheten nu står bakom, brukar samla några hundra deltagare för att på 48 timmar komma på it-baserade lösningar på olika samhällsproblem. I år var fokus coronakrisen, och allt skedde på distans. Det fick fler än någonsin att anmäla sig.

– Det var ett fantastiskt gensvar med över 7 500 engagerade personer som kom med mycket varierade förslag, berättar Madeleine Serenhov, projektledare för Hack the Crisis.

Kategori: rädda samhällen

Alltifrån en tjänst som skulle få folk att våga gå till butiker igen med hjälp av en QR-kod som entrébiljett för att få en egen tids-slot i affären, till ett sätt att snabbt producera skyddsvisir åt vårdpersonal.

Det vinnande konceptet i kategorin ”rädda samhällen” är tjänsten Coronafree som går ut på att spåra – inte de som har corona – utan de som haft det, och blivit immuna.

– Har man antikroppar så är det troligt att man inte får sjukdomen igen, i alla fall inte inom det närmaste året. Och om det blir så som man förutspår, att 60% av Sveriges befolkning kommer att ha smittats innan det här börjar avta ordentligt, så vill man ju naturligtvis veta om man själv tillhör de här 60 procenten eller är kvar i gruppen som fortfarande kan bli smittad, säger medicinska rådgivaren Gunnar Klein, professor i informatik och läkare som tidigare forskat i immunologi.

Intyg på immunitet

Tanken är att man ska kunna gå till en läkarmottagning och göra ett sådant test, och om man har antikropparna ska man få ett ”immunitets-intyg” som bland annat ska kunna visas upp i en app.

Förhoppningen är att det ska hjälpa till att öppna upp de igenbommade samhällena igen, vara en del av den ”exit-strategi” som allt fler börjar efterfråga.

– Man pratar om en andra, kanske tredje våg, och då är ju det enda sättet att försöka hitta de friska människorna om man inte ska fortsätta vara i ”lockdown”. Har man ett intyg på att man är immun så kan man ju gå tillbaka till jobbet eller umgås med vänner igen, säger CoronaFree:s projektledare Anders Jonson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet