Amazons vd Jeff Bezos, Google och Alphabets vd Sundar Pichai, Facebooks vd Mark Zuckerberg och Apples vd Tim Cook. Foto: Michael Reynolds/Clemens Bilan/Yoan Valat/Brooks Kraft/EPA

Fyra techjättar i historiskt kongressförhör

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommer ledarna för några av världens mäktigaste teknikföretag att frågas ut av den amerikanska kongressen. Anledningen är misstankar om att Apple, Amazon, Facebook och Google bryter mot de amerikanska konkurrenslagarna.

Det är Amazons vd Jeff Bezos, Google och Alphabets vd Sundar Pichai, Facebooks vd Mark Zuckerberg och Apples vd Tim Cook som ska vittna inför kongressen på onsdagen.

Dagens förhör är en del av den undersökning som pågått i mer än ett år och som handlar om snedvridning av konkurrens och teknikjättarnas dominans på marknaden.

Målet är bland annat att reda ut om tech-jättarna medvetet hindrat mindre företag att etablera sig och därigenom stärkt sin egen position.

Det handlar om så kallade ”antitrust”-lagar, som ska hindra företag att bli för dominerande, och som har använts länge i USA, blanda annat på finansmarknaden, men som inte nyttjats lika flitigt när det kommer till teknikföretag.

Amazon-Bezos första förhör

Dagens förhör är också historisk då det är första gången ledarna för alla fyra teknikjättar ska vittna under samma förhör. Det är också första gången världens rikaste man, Amazons vd Jeff Bezos, ska frågas ut inför kongressen.

Jeff Bezos kommer bland annat att få bemöta kritik om hur tredjepartssäljare på Amazon behandlas samt svara på anklagelser om att hans företag ska ha investerat i mindre startup-företag för att komma över information som man sedan självt använt för att starta upp konkurrenter, vilket inneburit att mindre företag krossats i processen.  

Zuckerberg lär pressas om valet

Googles vd Sundar Pichai kommer antagligen att få många frågor om företagets dominans på sök- och annonsmarknaden medan Apples vd Tim Cook kommer att få svara på frågor om Apples App store, och den kritik från utvecklare som handlar om orättvisor i processen, hur appar godkänns och den avgift Apple tar ut från företag som utvecklar mjukvara till iphone-användare.

Facebook Mark Zuckerberg har förhörts av kongressen tidigare och olika myndigheter har länge följt företagets aggressiva uppköpsstrategi – bland annat av Instagram, WhatsApp och nu senast Giphy – vilken gjort Facebook allt mer dominerande.

Med tanke på covid-pandemin och det stundande presidentvalet är det också troligt att Mark Zuckerberg kommer att få svara på flera frågor om Facebooks förmåga, eller oförmåga, att stoppa desinformation och hat från att spridas på plattformen.

Utfrågningen i kongressen inleds klockan 18:00 svensk tid. På grund av corona-pandemin kommer utfrågningen att ske via videotjänsten Zoom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.