Norén: ”Mot Zuckerbergs DNA att ta bort innehåll”

Publicerad

Facebook har fått mycket kritik för att de inte agerar hårdare mot hat och rasism på sin plattform. Efter att hundratals företag hotat med en annonsbojkott ska Facebook nu markera inlägg som bryter mot Facebooks policy.

– Det är en slags kompromiss mellan Twitters hårdare agerande och det Facebook sa först att de inte skulle göra någonting, säger SVT:s techkorrespondent, Alexander Norén.

Medan Twitter tidigare plockat bort inlägg väljer Facebook att markera inlägg som inte följer dess policy.

– Vi kommer börja märka innehåll som vi anser har ett nyhetsvärde trots att det bryter mot vår policy, eftersom vi anser att innehållets allmänintresse uppväger riskerna, säger Mark Zuckerberg i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Alexander Norén menar att Facebooks ändring är en akut reaktion på att de tappar annonsörer.

– Det man måste förstå är att det går emot Zuckerbergs DNA att ta bort innehåll och att agera smakdomare. Facebook vill inte vara de som bedömer om saker är korrekt eller ej, säger Alexander Norén i SVT:s morgonstudion.

Se hela intervjun med Alexander Norén i SVT:s morgonstudion här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.