Arkivbild. Donald Trump. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Facebook plockar ner Donald Trump-annonser

Uppdaterad
Publicerad

”Annonser som strider mot vår policy”. Så beskriver Facebook en Trump-kampanj som sociala medier-jätten nu har plockat ner efter anklagelser om att de använt symboler från Nazityskland. Det rapporterar CNN.

Flera politiska annonser från Donald Trumps kampanj inför valet i höst har plockats ner av Facebook. I en av dem kritiseras den vänsterextrema rörelsen Antifa tillsammans med en bild på en upp och nedvänd triangel. En symbol som användes i Nazityskland.

Det är någonting som har fått Facebook att agera och nu har sociala medier-jätten vidtagit skarpa åtgärder genom att plocka ner flera annonser, rapporterar CNN.

Organisationen ADL (Anti-Defamation League) som arbetar med att kartlägga antisemitiska grupper och andra extremistgrupper markerade mot kampanjen som visar den upp och nedvända triangeln och berättade att den är ”identisk med symboler som nazisterna använde för att dela upp judiska fångar i koncentrationslägren.”

”Strider mot vår policy”

– Vi tog bort inläggen och annonserna då de strider mot vår policy mot organiserat hat. Enligt vår policy är det förbjudet att använda förbjudna hatgruppers symboler som identifierar politiska fångar utan ett sammanhang som fördömer eller diskuterar symbolen, säger Facebooks talesperson Andy Stone.

Ansvariga bakom Trump-kampanjen, som är sponsrade av presidenten själv enligt Washington post, bemöter kritiken och hävdar att triangeln är en symbol som ”regelbundet används av Antifa”. De uppmanar även Trumpanhängare att stötta presidentens syfte att stå upp mot rörelsen.

Facebook och Mark Zuckerberg har fått hård kritik efter att kontroversiella inlägg från Donald Trump har fått ligga kvar på plattformen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.