Foto: TT

USA-ambassadören: ”Är ni oförmögna att känna skam?”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s FN-ambassadör Samantha Power fick nog i FN:s säkerhetsråd som extrakallat till ett möte efter den kritiska situationen i Aleppo.

– Finns det ingen barbarism mot civila, ingen avrättning av ett barn som kan få er att skämmas? säger hon.

Powers gick hårt åt den syriska Assad-regimen, Ryssland och Iran när hon talade om de senaste dygnens händelser i Aleppo i FN:s säkerhetsråd.

– Era styrkor och ombud utför dessa brott. Era tunnbomber och granatkastare och luftattacker har gjort att tiotusentals civila har ringats in i er snara som hela tiden dras åt, sade hon.

Syrienkriget

Mötet i FN-rådet var sammankallat på grund av rapporter om att minst 82 civila varav 11 kvinnor och 13 barn har dödats i regeringsstyrkornas framstöt för att ta tillbaka rebellkontrollerade områden.

Definierar modern ondska

Power gick ut i ett starkt tal som delats flitigt i sociala medier och sa att FN-medlemsstaterna borde känna skam, men i stället verkar de ha fått nytt mod att planera nästa anfall.

– Är ni oförmögna att känna skam? Är det ingen avrättning av ett barn som kryper under ert skinn – finns det verkligen inget som gör att ni skäms? frågar Samantha Power.

Samantha Power talar med återhållen vrede om Aleppo och säger att det som sker där nu kommer att befläcka vårt kollektiva samvete i decennier.

– Aleppo kommer att sälla sig till de händelser genom världshistorien som definierar modern ondska... Halabja, Rwanda, Srebrenica – och nu Aleppo, sade hon.

Kullkastades

Rysslands FN-sändebud Vitalij Tjurkin hade dessförinnan sagt att den syriska militären stoppat insatserna i Aleppo och att striderna i östra delen av storstaden var över. Ett besked som senare kullkastades av nya rapporter om strider i Aleppo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet