Foto: TT

Argentina legaliserar abort

Uppdaterad
Publicerad

Argentina legaliserar abort till och med vecka 14. Det står klart efter en flera timmar lång debatt i senaten där ja-sidan till slut vann omröstningen med röstsiffrorna 38-29.

Utgången var helt oviss på förhand. Inför nattens slutdebatt hade 33 av landets senatorer uttryckt stöd för lagförslaget medan 32 hade uttalat sig mot. Ett antal senatorer var fortfarande obeslutsamma vilket bäddade för en rafflande upplösning. Vid 8.15 svensk tid stod det klart att 38 ledamöter röstat ja, 29 nej och en valde att avstå.

Argentina blir därmed det tredje landet i Latinamerika att legalisera abort efter Uruguay och Kuba.

Stöd av presidenten

Det är inte första gången aborträtten debatteras i landet. Frågan har varit uppe för diskussion flera gånger under de senaste åren och så sent som 2018 föll ett likvärdigt förslag i senaten med röstsiffrorna 38 mot 31.

När Argentinas nuvarande mittenvänster-president Alberto Fernández tillträdde för ett drygt år sedan lovade han att återigen försöka driva igenom en legalisering – vilket nu alltså blivit verklighet.

Lagförslaget godkändes av parlamentets underhus redan i december och senaten hade därmed den sista och avgörande rösten.

Katolska kyrkan kritisk

Förslaget har mött hård kritik från katolska kyrkan och flera högerkristna grupper medan kvinnorättsaktivister i flera år kampanjat för en legaliseing.

Anhängare och motståndare till aborträtten har anammat olika färger – ja sidan har använt sig av gröna sjalar medan motståndarna klätt sig i ljusblått. Tusentals demonstranter hade samlats utanför parlamentet inför omröstningen för att visa stöd för respektive sida. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.