Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan lägger sin röst. Foto: Tigran Mehrabyan/AP/TT

Armeniens premiärminister hävdar stor valseger

Publicerad

När drygt en tredjedel av valdistrikten i Armenien räknats utropade sig premiärminister Nikol Pasjinjan till segrare i extravalet. Men den Rysslandsvänlige utmanaren ifrågasätter valresultatet och erkänner sig inte besegrad.

– Vi vet redan att vi vann en övertygande seger i valet och vi kommer att ha en övertygande majoritet i parlamentet, säger Pasjinjan.

Pasjinjans parti Civilt kontrakt hade då drygt 58 procent av rösterna, en siffra som låg oförändrad när hälften av valdistrikten var räknade.

Utmanaren, den Rysslandsvänlige före detta presidenten Robert Kotjarjans parti Armeniska alliansen, hade då fått knappt 19 procent. Enligt nyhetsbyrån Ria, som rapporterade om rösträkningen, hade bara ytterligare ett parti över fem procent.

– Det armeniska folket gav Civilt kontrakt mandat att leda landet och mig personligen mandat att leda landet som premiärminister, sade Pasjinjan i ett tal som sändes på hans Facebook-sida.

– Vi vet redan att vi vann en övertygande seger i valet och vi kommer att ha en övertygande majoritet i parlamentet, sade han och uppmanade sin anhängare att samlas i huvudstaden Jerevan på måndagskvällen.

”Organiserat och planerat fusk”

Utmanaren Robert Kotjarjan har dock inte erkänt sig besegrad och hans parti och dess allierade kommer inte att godta valresultatet innan ”valöverträdelser” har utretts.

”Hundratals tecken från vallokaler vittnar om organiserat och planerat fusk och är en allvarlig anledning till att inte lita på valutgången”, skriver de i ett uttalande.

Extravalet är en direkt konsekvens av kriget i Nagorno-Karabach förra hösten och kan få betydande följder i regionen.

Högt tonläge

Kriget om regionen, där Azerbajdzjan stod på andra sidan fronten, resulterade i en inrikespolitisk kris i Armenien. Pasjinjan tvingades utlysa extraval och har agerat som tillförordnad premiärminister fram till söndagens val.

Han förlorade mycket av sin strålglans efter vad som sågs som ett nederlag i kriget mot ärkefienden.

Kotjarjan har legat nära i opinionsmätningar före valet, men när de första distrikten räknats har hans parti inte gått framåt tillräckligt för att få makten.

Tonläget har varit mycket högt i valrörelsen, med hot och anklagelser från båda huvudkandidaterna. Den 46-årige Pasjinjan har viftat med en hammare under sina valmöten, medan den 66-årige Kotjarjan sagt sig vara beredd att möta sin utmanare i en duell och har anklagat honom för att planera att rigga valet. De väntas båda iscensätta demonstrationer efter valet.

Trots värmeböljan har nära 50 procent av väljarkåren röstat, enligt valmyndigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer