Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från kafét, där en explosion under söndagskvällen dödade en militärbloggare och skadade över 30 personer. Foto: Reuters

En död och flera skadade efter explosion i Sankt Petersburg

Uppdaterad
Publicerad

Kreml skyller söndagens explosion på ett kafé i Sankt Petersburg, där den kände ryske militärbloggaren Vladlen Tatarskij dog och 32 personer skadades, på Ukraina.

En kvinna har gripits som misstänkt efter söndagens explosion på ett café i Sankt Petersburg, rapporterar Reuters.

Den statliga ryska nyhetsbyrån Tass uppger med hänvisning till säkerhetsstyrkor att explosionen orsakats av en bomb.

Det finns ännu inga oberoende bekräftelser av händelsen och det är heller inte känt vem eller vilka som kan ligga bakom explosionen.

På måndagsmorgonen kom dock uppgifter om att en kvinna misstänks i samband med händelsen och att hon efterlysts av ryska inrikesdepartementet. Strax därefter kom uppgifter om att kvinnan gripits, enligt Reuters.

Rysk militärbloggare död

Enligt ryska inrikesdepartementet är den avlidne den kända ryske militärbloggaren Vladlen Tatarskij som ställt sig bakom president Vladimir Putin och invasionen i Ukraina.

Hans riktiga namn är Maxim Fomin. Tankesmedjan ISW beskriver händelsen som ”första profilerade mordet” på en ultranationalistisk bloggare sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Plats för möten

På Telegram har han fler än en halv miljon följare.

The Moscow Times uppger att caféet kan ha ägts av Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin och att där regelbundet hålls offentliga diskussioner med militär inriktning.

På måndagsförmiddagen meddelade Kreml att man håller Ukraina skyldiga för explosionen, något som det saknas bevis för.

Även Rysslands nationella kommitté för antiterrorism pekar ut Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En person har dött och 16 skadats efter en explosion i Sankt Petersburg. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.