Julian Assange fotograferad genom rutan på en bil utanför domstolen i London. Nu begärs Wikileaks-grundaren häktad av svenska åklagare, meddelar Eva-Marie Persson, vice överåklagare, i ett pressmeddelande. Bilden är från en tidigare presskonferens. Foto: AP/AFP/TT

Wikileaks-grundaren Julian Assange begärs häktad för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange har begärts häktad vid Uppsala tingsrätt av svenska åklagare. Wikileaks-grundaren begärs häktad i sin utevaro, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

– Jag begär att tingsrätten ska häkta Assange i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av graden mindre grovt brott. Om tingsrätten beslutar att häkta honom kommer jag att gå vidare med att utfärda en europeisk arresteringsorder i vilken han begärs utlämnad till Sverige, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson i pressmeddelandet.

Vidare säger Persson att det är upp till Storbritannien, huruvida Assange kommer att överlämnas till Sverige eller USA.

Fallet Assange

– Vid en konkurrenssituation mellan en svensk europeisk arresteringsorder och en amerikansk utlämningsbegäran, är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen. Utgången av den processen går inte att förutse.

Vidare säger pressmeddelandet att datum och tid ännu inte är satta för förhandlingarna.

Förhandlingar inom ett par dagar

Vice överåklagare Eva-Marie Persson kommer inte att besvara mediers frågor förrän efter häktningsförhandlingen, menar Åklagarmyndighetens presstjänst när SVT Nyheter kontaktar dem.

När är det troligt att förhandlingen kommer att vara?

– Inom ett par dagar, säger kommunikatören Robin Simonsson.

Advokaten: Jag vet inte vad Assange vill

Men enligt Assanges svenske advokat, Per E Samuelson, är det helt orealistiskt att en sådan häktningsförhandling kan ske inom ett par dagar då han inte ens har träffat eller pratat med Assange för att höra vad han själv har att säga i frågan.

– Sist jag pratade med honom var någon gång innan han greps i april. Det är väldigt svårt att få tillstånd att träffa honom. Jag planerar att åka till London i slutet av veckan för att försöka få tillstånd att prata med honom, säger Samuelson.

Under dagen kommer Samuelson att skriva till Åklagarmyndigheten för att säga att de inte kan ha en häktningsförhandling förrän detta har skett.

– Att de begär honom häktad så här visar bara att de inte alls har satt sig in i de praktiska svårigheter, och oerhört prekära livssituation, som Assange befinner sig i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet