Foto: TT

Assange kan överlämna sig till polis

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaks-grundaren Julian Assange säger att han kan komma att lämna Ecuadors ambassad i London på fredag vid lunchtid – om en FN-utredning kommer fram till att han inte är olovligen frihetsberövad.

– Det är helt hans beslut och är det beslutet han har tagit så är jag säker att det kommer att bli så. Det torde väl stå klart för alla nu att Julian Assange är en väldigt principfast person som följer sina beslut, säger Assanges svenska advokat Tomas Olsson.

I ett uttalande postat av Wikileaks på Twitter säger Assange att han går med på att låta sig gripas av brittisk polis om FN-panelen UNWGAD i morgon meddelar att man kommit fram till att han har förlorat sitt mål mot Storbritannien och Sverige.

Wikileaks

”Inte meningsfullt”

”Jag ska gå ut från ambassaden vid lunchtid på fredag och acceptera att gripas av brittisk polis eftersom det då inte är meningsfullt att fortsätta med vidare överklaganden”, skriver Assange.

Det scenariot skulle innebära att den europeiska arresteringsordern verkställs och utlämningen till Sverige genomförs, enligt Thomas Olsson.

Däremot förväntar Assange sig att få tillbaka sitt pass och att alla försök att gripa honom avslutas om utredningen ställer sig på Assanges sida.

– Vi har, till skillnad från åklagarna, gjort gällande att tiden Assange suttit på ambassaden ska betraktas som ett frihetsberövande. Om FN-panelen ställer sig på hans sida finns det förstås all anledning att begära en förnyad prövning av häktningsbeslutet, säger Thomas Olsson till SVT Nyheter.

Åklagare avvaktar

Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander säger till TT att man avvaktar med att kommentera ärendet ”till något substantiellt händer”.

Brittisk polis uppger att de kommer att gripa Julian Assange om han lämnar den ecuadorianska ambassaden i London.

– Häktningsordern ligger fortfarande fast. Om han lämnar ambassaden kommer vi att göra ett försök att gripa honom, säger en talesperson för den brittiska polisen, enligt Reuters

Misstänkt för våldtäkt

Assange flydde till Ecuadors ambassad i London 2012. Han är misstänkt för våldtäkt vid en resa i Sverige 2010. I september 2014 lämnade han in en begäran att experter på mänskliga rättigheter i den oberoende FN-panelen UNWGAD skulle utreda Sveriges och Storbritanniens hanterande av hans fall, skriver AFP.

UNWGAD, FN:s oberoende arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden, instiftades 1991. Det den kommer fram till är inte juridiskt bindande men tidigare har andra personer, som Aung San Suu Kyi, blivit släppta efter beslut som baserats på gruppens utslag, hävdar gruppen Justice for Assange.

Fakta: Fallet Assange

  • Den australiske Wikileaksgrundaren Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.
  • Efter ett besök i Sverige 2010 väcktes misstankar om fyra sexbrott. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades i augusti 2015. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.
  • Assange har sagt sig vara villig att förhöras av svensk åklagare på ambassaden. Rättsliga hinder mellan Ecuador och Sverige har hindrat detta tills länderna ingick ett avtal om rättshjälp i december 2015.
  • Assange fruktar att Sverige ska överlämna honom till USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wikileaks

Mer i ämnet