WikiLeaks-grundaren Assange fotograferad tidigare i maj när han var på väg från rätten. Foto: AP/TT

Assange upp i rätten igen om utlämning

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången väntas den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange framträda i brittisk domstol under torsdagen. Han hotas av utlämning till både USA och Sverige och vem britterna till slut ska gå till mötes väntas bli ett huvudbry för landets inrikesminister.

Det är begäran från USA om att få Assange utlämnad som nu åter ska prövas. Där har han åtalats för att ha hackat sig in i försvarshögkvarteret Pentagons datasystem. Åtalet utökades så sent som förra veckan till att även omfatta brott mot amerikanska spionlagar.

Våldtäktsmisstankar

Den svenska utlämningsbegäran är en konsekvens av den förundersökning om våldtäkt som svenska åklagare åter öppnat mot Assange. Han har sedan 2010 misstänkts för flera sexualbrott i Sverige. Den återupptagna förundersökningen gäller enbart våldtäkt, medan övriga brott har preskriberats.

Fallet Assange

Storbritannien måste nu alltså ta ställning till två utlämningsbegäranden. I brittiska medier tror flera bedömare att den svenska kommer att få förtur, något som också flera parlamentsledamöter har krävt.

I slutändan är det den brittiske inrikesministern Sajid Javid som avgör.

Sviktande hälsa

Assange kommer att medverka via videolänk från fängelset Belmarsh där han avtjänar ett 50 veckor långt fängelsestraff för brott mot brittiska borgensregler. På grund av sviktande hälsa har han flyttats till fängelsets sjukvårdavdelning.

Även hans svenska advokat Per E Samuelsson har vittnat om Assanges dåliga skick, något som fick honom att kräva att den svenska häktningsförhandlingen nästa vecka borde skjutas upp. Begäran avslogs av Uppsala tingsrätt, där förhandlingen äger rum den 3 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet