• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Assyriska riksförbundet: Skulle bli som ett Öst- och Västtyskland

Kara Hermez, ledamot i Assyriska riksförbundet är kritisk till kurdernas folkomröstning för en självständig nation.
– Jag tror att det skulle bli som ett Öst- och Västtyskland, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

I dag, måndag, röstar kurderna i Irak för självständighet. Mycket talar för att självständighetskampen som pågått sedan första världskriget kan få ett slut. Men för andra minoritetsgrupper som också är förtryckta, kan det innebära allvarliga konsekvenser, menar Assyriska riksförbundet.

– Varför ska assyrier vara för en framtida kurdisk stat när de inte på riktigt får ta del av rättigheterna, när de redan nu är förtryckta och inte har sina rättigheter inom KRG (Kurdistans regionala regering)? säger Kara Hermez.

För de assyrier som bor i norra Irak finns risken att inte få vara kvar i området, menar hon.

– Jag tror att det skulle bli som ett Öst- och Västtyskland, där folkgruppen och andra minoriteter kommer att delas upp i de här länderna och det är problematiskt på många sätt.

Nineveslätten som en egen provins

Kara Hermez vill i stället se att Nineveslätten i norra Irak blir en egen provins. Hon säger att hon förstår känslorna från kurdiskt håll men att det handlar om så mycket mer, och fler minoriteters dröm om trygghet och kontroll över sin livssituation.

– Det är där många minoriteter bor. De har lidit nog och litar inte på någon av regeringarna. Åtminstone någon form av självbestämmande borde de få.

TV: Därför röstar Iraks kurder om självständighet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kurdernas självständighetskamp

Mer i ämnet