Åter dödläge i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsförhandlingarna i Italien har åter avbrutits sedan de hamnat i ett dödläge.

Det politiska dödläget följde efter en dag av nya överläggningar som den 87-årige presidenten Giorgio Napolitano inledde med att träffa förre premiärministern Silvio Berlusconi och hans högerkoalition.

Den förre premiärministern Berlusconi gav sitt stöd till en koalitionsregering med Pier Luigi Bersani. Berlusconi motsatte sig dock en teknokratregering som den som letts av ekonomen Mario Monti.

Låsta positioner

Bersani vände åter ryggen åt Berlusconis utsträckta hand.

Den tredje starka politiska rörelsen, med ledaren Beppe Grillo i spetsen, höll fast vid positionen att inte ingå i en regering som leds av Bersani.

-Presidenten behöver nu tid för eftertanke, sade Napolitanos talesperson Pasquale Cascella i en kommentar till regeringsförhandlingarna som pågått sedan det italienska valet 24-25 februari.

Delat parlament

Uppdraget att bilda regering gick inledningsvis till Pier Luigi Bersani efter ett valresultat som betecknades som kaosartat. Bersani gav dock upp försöken i går.

Bersanis center-vänsterblock fick majoritet i  det italienska parlamentets underhus. I överhuset däremot erövrade inget av blocken en majoritet. Redan under valnatten började det talas om nyval om det inte går att bilda en regering med stöd i hela parlamentet.

Bersani har inte lyckats få stöd av det framgångsrika missnöjespartiet Fem stjärnor (Cinque Stelle) med bloggaren och komikern Beppe Grillo i spetsen. Partiet är landets enskilt största parti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parlamentsval i Italien 2013

Mer i ämnet