Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges tidigare utrikesminister och EU-kommissionär Margot Wallström har lett arbetet för att undersöka krigets miljöeffekter tillsammans med Zelenskyjs stabschef Andriy Yermak. Foto: Camilla Gustafsson

Återuppbyggnaden av Ukraina – snart presenterar Margot Wallström plan för Zelenskyj

Uppdaterad
Publicerad

Inom de närmsta veckorna ska före detta utrikesminister Margot Wallström presentera en plan för återuppbyggnaden av Ukraina för president Volodymyr Zelenskyj, som en del i ett internationellt uppdrag.

Det handlar om hur miljön ska återställas efter den massiva förstöring kriget orsakat, och hur Ryssland ska ställas till ansvar för miljöbrott.

Den internationella arbetsgrupp som Margot Wallström har lett på uppdrag av den ukrainska regeringen har bland annat sammanställt material om de miljöskador kriget skapat.

– Det är massiva miljöeffekter. Många av dem kommer att påverka landet och människorna under en lång tid framöver, säger Margot Wallström till SVT Nyheter.

Kriget i Ukraina

Mekanismer för att hålla Ryssland ansvarigt

I uppdraget har också ingått att utreda ansvarsfrågan. Enligt Wallström finns lagliga möjligheter att få miljöbrott under krig prövade vid internationella domstolar.

– Det finns bestämmelser redan i dag som gör det möjligt, säger hon.

Och vem ska ställas till svars?

– Ja. Ryssland förstås.

”Får rapporter dagligen”

Inom de närmaste två veckorna reser Margot Wallström till Ukraina för att överlämna rapporten till president Zelenskyj. Och hon menar att det är viktigt att arbetet med att kartlägga och samla bevis som håller för rättslig prövning inleds så snart som möjligt.

– Vi får rapporter dagligen från både soldater och civila som berättar om det som sker med miljön. Det är unikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet