Ungerns premiärminister Viktor Orbán ser omröstningen om rösträttsförfarandet mot Ungern i EU-parlamentet som en förolämpning. Foto: AFP/Fredrerick Florin

Atombomben skrämmer inte EU:s ”busar”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ännu en gång hotar EU med vapnet som egentligen aldrig var tänkt att användas. Artikel 7 är den så kallade atombomben som kan beröva rösträtten från medlemmar som bryter mot unionens grundvärden. Men det har hittills visat sig vara ett trubbigt vapen mot EU:s ”busar”. Och risken är att den slår tillbaka mot unionen.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Artikel 7 skapades som ett skydd för EU:s grundvärderingar: demokrati, lag och rätt och mänskliga fri- och rättigheter. Den är en sista utväg att få länder att backa och rätta in sig i ledet. Hittills är det bara Ungern och Polen som hotats med ”bomben”.

Även Polen kritiseras

I vintras aktiverades för första gången någonsin artikel 7 – mot Polen. Idag röstade EU-parlamentet för att öppna samma väg för Ungern. Men det finns skillnader mellan de båda fallen.

Politisk åtgärd mot Ungern

Processen mot Polen bygger på en juridisk analys av tjänstemännen i kommissionen och har föregåtts av en lång brevväxling fram och tillbaka mellan Bryssel och Warszawa. Rapporten om Ungern är en mer politisk produkt, skriven av en Europaparlamentariker. Det är en bred sammanställning av utvecklingen i landet under många år. Sammantaget ger den en bild som är så bekymmersam att flertalet av parlamentarikerna inte kunde rösta ner den.

Orbán slår tillbaka

Ungern hade sannolikt aldrig släppts in i unionen i dag, säger flera av de som röstade ja på onsdagen. Men – kontrar Orbán på besök i parlamentet i Strasbourg – när Ungern gick med i EU var det ingen som sa att det skulle vara obligatoriskt att ta emot migranter och bli ett invandringsland.

Ungern har backat förr

Polen och Ungern har reagerat olika på EU-kritiken. Ungerska regeringen har alltid backat när det gällt. Visserligen menar rapporten som antogs i dag att landet ibland tagit två steg framåt för att sedan bara backa ett steg. Men ändå alltid tillräckligt för att Bryssel ska ha släppt taget. Men den här gången visar ungerska regeringen inga tecken på att backa. Viktor Orbán svarade mig under presskonferensen i går att han ser rapporten som en ren förolämpning.

Polen har inte vikt sig

Troligen ser han hur svårt EU har att verkställa hotet mot Polen. Polska regeringen har vägrat vika en tum. Bekymret med att hota med något, är att man måste vara kapabel att verkställa det. Och just nu är inte tillräckligt många medlemsländer beredda att rösta mot Polen i ministerrådet. Det hela riskerar att rinna ut i sanden för Polen såväl som för Ungern.

Vapnet verkningslöst

Trots att EU-parlamentet just aktiverat sitt tyngsta vapen mot Ungern, kan Orbán åka hem igen och berätta hur han försvarat landet från EU:s förolämpningar.

Ökar spänningarna

Utanför parlamentets plenisal i Strasbourg var det inte många muntra miner efter omröstningen. Några beskrev snarare en sorg att ha behövt rösta ja, medvetna om att det kan spä på anti-EU-stämningarna i centrala Östeuropa.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.