Armin Laschet är ingen färgklick – men insikten om den egna svagheten kan vara just vad den nye partiledaren behöver, skriver Christoffer Wendick. Foto: TT

Analys: Att fortsätta i Merkels hjulspår räcker inte för att bli förbundskansler

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är sällsynt att en politiker vinner genom att vilja fortsätta i samma hjulspår. Men det är ovanliga tider med pandemin, oro i världen och växande disharmoni i Tyskland. De flesta i Merkels parti CDU vågar sig inte på ett experiment nu.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Att Armin Laschet skulle vinna kampen om att få leda Tysklands största, och Europas förmodligen viktigaste, parti var alls inte självklart. De andra två kandidaterna, som båda lovade nystart och förändring, fick tillsammans egentligen fler röster. Men när det i finalomgången stod mellan ”samma hjulspår” och ”ny riktning” tog partiet det säkra före det osäkra.

Ingen färgklick

Han var den ende kandidaten som tidigare vunnit ett val, och som faktiskt regerat – nämligen Tysklands största delstat med 18 miljoner invånare. Men någon färgklick är han inte.

Armin Laschet medgav inför omröstningen, med nästan rörande självinsikt, att han inte är någon perfekt skapelse. Kanske var detta ögonblicket då han vann över sympatier. För problemet han delar med de andra två kandidaterna är att ingen är populär nog att lyfta CDU inför höstens tyska val. Så insikten om den egna svagheten kan vara just vad den nye partiledaren behöver. För det finns draghjälp att få.

Svårt att nå konservativa

Laschet får svårt att nå konservativa tyskar, inte minst de som lämnat partiet ute på högerkanten. Han kommer behöva hjälp av sin parhäst, den populäre hälsoministern Jens Spahn, från den konservativa flygeln. Tills nöds, även om det vore smärtsamt, måste han också avstå från att själv tävla om jobbet som förbundskansler inför höstens val.

Han må ha vunnit en stor delseger idag, men det räcker inte att bara fortsätta i Merkels hjulspår för att bli förbundskansler.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.