Foto: Privat/TT

”Att vara kanadensare är inte ett skydd mot våld”

Publicerad

I Kanada har man förlitat sig på sitt goda internationella anseende – och därför är chocken nu stor, säger kanadensiska Elizabeth Boutin.

– Skottlossningen vid parlamentet är chockerande, eftersom vi inte räknar med att saker som detta kan hända här. Delvis beror det på vår egen hybris och tro på vårt internationella anseende, men huruvida detta har lett till att säkerheten minskat är fortfarande oklart, säger Elizabeth Boutin, data statistiker boende i Montreal.

Hon säger att det naturligtvis är hemskt när någon förlorar sitt liv.

– Men att vara kanadensare är inte ett skydd mot våld.

I Quebec dödades i måndags en soldat av en man som sedan tidigare var känd för polisen och som uppges ha utvecklat sympatier för terrorgruppen IS.

– Det har förmodligen ökat ryktesspridning, säger Elizabeth Boutin, som säger att det just nu florerar flera rykten kring dådet, bland annat att det skulle vara riktat mot premiärminister Stephen Harper.

– Ytterligare andra använder dessa tragedier för att försöka verka för ökad tillgång till psykiatrisk vård. Men man har ofta alldeles för bråttom att peka ut en särskild grupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossning i Kanada

Mer i ämnet