I en intervju med den kanadensiska tidningen Globe and Mail berättar en vän till gärningsmannen om bakgrunden till dådet. Foto: SVT/Skärmdump

En vän: Han ville studera islam och arabiska

Uppdaterad
Publicerad

Den dödade kanadensiske terroristen Michael Zehaf-Bibeau ville åka till Libyen, säger en vän. Men inte för att strida utan för att studera islam och arabiska.

Enligt uppgifter från den kanadensiska polisen hade han dock senare ändrat resmål – och ville åka till Syrien.

Uppgifter om den döde 32-åringen ställs nu samman av kanadensiska och amerikanska medier för att försöka få en uppfattning mannen – som kanske tar sin hemlighet med sig i döden.

Han beskrivs som en man som försörjt sig som kroppsarbetare och varit småkriminell. Han anses av somliga källor ha ”en utvecklad kriminalitet”. Frågan är också på vilket sätt hans narkotikaproblem bidragit till att forma hans personlighet.

Småbrott

Han föddes 1982 i Quebec, enligt amerikanska myndigheter som Michael Joseph Hall, skriver nyhetsbyrån Reuters. År 2004 dömdes han för tre småbrott, två narkotikarelaterade och ett som gällde trots mot domare. Han erkände alla tre brotten.

Enligt den kanadensiska tidningen Globe and Mail ska han av myndigheterna ha misstänkts för att ha planer att åka utomlands för att slåss för en terroristisk organisation. Tidningen påstår att hans pass därför dragits in.

En god vän, Dave Bathurst, har berättat om Zehaf-Bibeau för Globe and Mail.

När de möttes vid en moské för tre år sedan verkade han enligt Bathurst inte ha haft extrema åsikter. Men vid något tillfälle senare ska han ha sagt att djävulen var efter honom och talat om det ondas närvaro i världen.

Excentriskt uppträdande

Han ska ha kommit ihop sig med ledarna för en moské på grund av sitt ”excentriska uppträdande”. De bad honom att inte deltaga i bönen. Bathurst säger dock inte om vad detta gick ut på. Men vännen talar om att Zehaf-Bibeau hade ”störande inslag” i sitt sätt. Frågan är om dessa personlighetsdrag hade med drogmissbruk att göra.

Han växte upp i östra Kanada, i Ottawa och Montreal, och tillbringade sedan en tid i Libyen innan han flyttade till västkusten och ett tag var gruvarbetare.

Hans vän träffade honom sista gången för sex veckor sedan. Då talade han om att han snart skulle åka till Mellanöstern.

Enligt tidningen var han son till en affärsman i Quebec som ska deltagit i inbördesstriderna i Libyen 2011. Hans mor är tjänsteman vid Kanadas migrationsverk. De skilde sig 1999.

Psykiatrisk undersökning

Zehaf-Bibeau åtalades senast 2011 för stöld och han erkände brottet utan invändningar, vilket förbryllade hans advokat. Han genomgick en mindre psykiatrisk undersökning men man ansåg honom inte sjuk.

Enligt vännen Dave Bathurst skulle Zehaf-Bibeau ha haft kontakter med en känd extremist i Vancouver på västkusten. Denne anklagades i juli i år som misstänkt för planer att åka till Syrien för att ansluta sig till en militant extrem grupp. Han efterspanas fortfarande av polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossning i Kanada

Mer i ämnet